De ce e clorul periculos şi nu e bine să speli cu el pe jos

6 mai 2016   Modă

Utilizat de zeci de ani, clorul – mai precis, hipocloritul de sodiu – este de fapt extrem de periculos pentru sănătate şi pentru mediu. Peste 40 % din accidentele domestice cauzate de utilizarea produselor de curăţare sunt provocate de clor. Iată de ce e clorul periculos.

Ce este clorul

Denumirea ştiinţifică a clorului este hipocloritul de sodiu. Timp de zeci de ani,a fost considerat drept dezinfectantul numărul unui,fiind folosit pentru a spăla podelele din spitale sau din case. Şi-a câştigat renumele de dezinfectant acum două secole,când era folosit în spitalele de tuberculoşi.

Ce acţiuni are şi de ce e clorul periculos

Clorul omoară bacteriile,şi bune,şi rele,şi duce la albirea rufelor. Dar,dacă dezinfectează şi decolorează,nu curăţă,pentru că nu conţine niciun agent cu rol tensioactiv.

Care sunt pericolele clorului

Este suficient să te uiţi pe etichetă ca să afli că hipocloritul de sodiu este un produs toxic şi coroziv,care provoacă arsuri ale pielii şi ale cărui emanaţii gazoase dau dureri de cap şi ameţeli. Lezează nu numai pielea,ci şi mucoasele căilor respiratorii,precum şi ochii.

De ce e clorul periculos - Duce la degajarea gazelor toxice

Asociat cu alte produse,hipocloritul de sodiu este chiar şi mai periculos. Amestecat cu oţet alb,hipocloritul duce la emanaţii de gaze extrem de toxice,iritante pentru ochi şi pentru căile respiratorii. Hipocloritul asociat cu orice tip de acid duce la degajarea gazelor toxice – de aceea nu se toarnă clor în vasul de toaletă. Asociat cu urina in vasul de toaletă,clorul are efect nefast.

Tinctura de usturoi beneficii

Cei mai afectaţi sunt copiii

Un studiu ştiinţific publicat într-o revistă americană arată că utilizarea de hipoclorit în gospodărie favorizează apariţia de infecţii respiratorii şi orl la copiii cu vârste între 6 şi 12 ani. Se consideră că frecvenţa utilizării hipocloritului în scopuri domestice,în ţările europene,este deja o problemă de sănătate publică. În plus,hipocloritul ajuns în apă,aer şi sol duce la formarea de compuşi persistenţi,toxici.

Mai multe