De ce întârzie menstruaţia
Când îţi doreşti foarte mult să devii mămică, întârzirea menstruaţiei lunare se transformă într-o bucurie şi, de cele mai multe ori, o confirmare că visul de a ţine în braţe un copil se va împlini peste nouă luni. Dar sunt şi cazuri când o menstruaţie întârziată naşte mai multe nelinişti şi insomnii în sufletul doamnelor şi domnişoarelor, tocmai din pricina gândului unei sarcini nedorite.
De la început,este bine să se afle că menstruaţia poate să întârzie din cauza mai multor factori. Dacă apariţia unei sarcini nu poate fi luată în calcul,întârzierea menstruaţiei poate avea drept cauză:
· Stresul,fie că ne referim la perioada examenelor,o perioadă foarte aglomerată la serviciu sau pregătirea unui eveniment important
· Obezitatea şi subponderabilitatea
· Fluctuaţii mari de greutate (atât scăderi bruşte în greutate,dar şi îngrăşări rapide)
· Afecţiuni pelvine (sindromul ovarelor polichistice,himen perforat etc
· Tulburări ale glandei tiroide
· Tulburări alimentare (anorexie sau bulimie)
· Tratamente medicamentoase
· Alăptat
· Perimenopauza şi menopauza
· Calcul greşit al ciclului menstrual
· Efort fizic susţinut (mai ales în cazul sportivelor)
· Încercări emoţionale foarte puternice
Întârzierile frecvente ale menstruaţiilor,precum şi neregularitatea acestora pot fi un semn al unor afecţiuni precum sindromul ovarelor polichistice,sindromul adrenogenital (caracterizat prin secreţie anormală de hormoni andogeni de provenienţă suprarenală),nivel crescut al prolactinei,tumoarea hipofizei. Totodată,aceste întârzieri pot fi influenţate şi de existenţa unor infecţii cu transmitere sexuală sau pot apărea în perioada administrării tratamentelor cu antibiotice ale acestor infecţii. Unele proceduri ginecologice cum sunt colposcopia,histeroscopia sau cauterizări ale colului uterin pot duce la la o scurtă întârziere a menstruaţiei.
După naştere,menstruaţia poate lipsi o perioadă de timp. Astfel,mamele care alăptează nu trebuie să se îngrijoreze dacă după naştere,timp de 6-12 luni şi poate chiar mai mult,menstruaţia lipseşte. Este un lucru firesc. Dacă proaspetele mămici nu alăptează,menstruaţia poate să apară în 2-3 luni de la naştere. Este un mit faptul că în timpul alăptării nu poţi rămâne însărcinată! Lipsa menstruaţiei şi alăptarea nu exclud apariţia unei sarcini,astfel că este recomandabil ca la 1-2 luni de la naştere mămicile să folosească metode de contracepţie potrivite lor,recomandate de medicul specialist.
După împlinirea a 40 de ani,funcţionarea ovarelor începe să încetinească,iar ciclul menstrual poate deveni neregulat. Dacă vă aflaţi în această etapă a vieţii şi vă confruntaţi cu o întârziere de menstruaţiei,este bine să faceţi un test de sarcină pentru a exclude existenţa unei sarcini,apoi să vă urmăriţi pe o perioadă de câteva luni ciclulul menstrual pentru a constata dacă nu vă îndreptaţi către menopauză.
Nu toate cauzele care duc la întârzierea menstruaţiei pot fi prevenite,dar pentru unele există metode de prevenire a acestor tulburări menstruale pe care oricare femeie le poate pune în practică zi de zi:
· Evitarea dezechilibrelor alimentare adoptând o dietă echilibrată,cu alimente sănătoase,cât mai puţin procesate.
· Respectarea orelor de odihnă
· Evitarea eforturilor fizice extreme
Sfatul specialistului:Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate
Cauzele întârzierii sau absenţei menstruaţiei pot avea multe cauze. Cele fiziologice pot începe în perioada prepubertară şi pot continua în perioada de sarcină şi alăptare,apoi în pre şi post menopauză. Este important de subliniat faptul că un ciclu ”obişnuit” înseamnă unul care durează între 25 şi 35 de zile,începând cu prima zi de sângerare. Le sfătuiesc pe doamne şi domnişoare să-şi facă un obicei din a trece într-un carneţel perioadele menstruaţiilor precum şi fiecare detaliu pe care l-au considerat important în respectiva perioadă,lucruri care vor fi de mare ajutor medicului ginecolog în momentul unui control medical.