De ce nu este indicat să foloseşti căştile audio prea mult timp şi cum să previi efectele negative provocate de ele

4 ianuarie 2021   Modă

Medicii sfătuiesc pe toţi cei care ascultă exagerat de mult timp muzică la căşti, mai ales în timpul lucrului, să folosească 60% din volum pentru fiecare oră de ascultare. Când încalci această regulă, te poţi confrunta cu o serie de probleme, precum tulburările legate de somn. Acestea sunt doar câteva dintre efectele pe care căştile audio le pot avea asupra corpului tău dacă le foloseşti fără limită!

Căştile audio par să fie peste tot în zilele noastre. Mulţi le folosesc în mod constant împreună cu dispozitivele electronice, indiferent că este vorba despre telefoane, computere, tablete, laptopuri, jocuri video. Aceste accesorii au devenit o parte a vieţii de zi cu zi. La serviciul de birou, căştile audio îi ajută pe unii angajaţi să se concentreze, păstrându-i indiferenţi la zgomotele de fond care le distrag atenţia, asigurându-se în acelaşi timp că nu-i deranjează pe ceilalţi. Acestea oferă multe avantaje în era digitală, dar ce se întâmplă când le porţi prea mult timp?

Este posibil să ai un blocaj de ceară în urechi

O acumulare de cerumen în urechi are loc deoarece căştile opresc ceara să iasă din canalele urechii în mod natural. La rândul lor, urechile se pot bloca, ceea ce poate duce la o infecţie a urechii. Mai mult, căştile acţionează ca nişte tampoane de bumbac şi pot împinge cerumenul mai adânc în canalul urechii, ceea ce poate duce la dureri de urechi şi ameţeli.

Poţi dezvolta o boală numită vertij

Vertijul este o senzaţie de rotaţie şi de pierdere a echilibrului, o iluzie de mişcare care nu există. Este adesea însoţită de greaţă şi ameţeli. Se întâmplă când urechile sunt înfundate de căştile audio care acţionează nişte izolatoare fonice. Factorul suplimentar care poate provoca senzaţia de rotire este ascultarea muzicii la un volum ridicat. În timp ce punem aceste mici obiecte în urechi, stimulăm urechea internă şi realizăm o presiune nefirească în interiorul acesteia.

Durerile de cap pot apărea frecvent

Cei care poartă căşti prea mult timp se expun la presiuni care nu există în mod natural. Drept urmare, scalpul şi urechea internă se comprimă, ceea ce poate duce la dureri de cap. Purtarea căştilor poate agrava şi migrenele dacă eşti predispus la aceste simptome.

Auzul poate fi afectat

Majoritatea adulţilor ajunşi la aproximativ 30 de ani ar trebui să poată auzi un sunet de 17 kHz, ceea ce înseamnă că ar putea auzi un ţânţar care se apropie. Adevărul este că tot mai mulţi tineri nu pot auzi atât de bine. Toţi avem circa 15.000 de celule auditive la naştere, dar odată ce începem să le pierdem, nu le mai putem recupera. Oamenii de ştiinţă leagă această problemă de pierdere a celulelor auditive de utilizarea frecventă a căştilor.

Cum să combaţi efectele negative ale folosirii excesive a căştilor audio

Semnele pierderii auzului induse de zgomot includ: dificultatea de a auzi zgomotele înalte şi conversaţii în medii zgomotoase, dificultatea de a auzi în timpul unei discuţii telefonice, dificultăţi în distingerea consoanelor, necesitatea de a mări volumul la televizor sau radio. Dacă porţi căşti audio mai mult de o oră pe zi, asigură-te că ai unele de bună calitate. Fă pauze, păstrează volumul la mediu şi curăţă-le periodic înainte de a le utiliza. De asemenea, verifică-ţi auzul la un medic specialist ORL în mod regulat.

Mai multe