De ce nu rămâi gravidă. 7 motive care te împiedică să ai un copil

28 martie 2016   Modă

Ai pierdut şirul lunilor în care ai încercat să rămâi însărcinată şi testele tale de sarcină se încăpăţânează să-ţi arate doar rezultatul negativ? Iată de ce nu rămâi gravidă!

Dacă n-aţi depăşit un an de când tu şi partenerul v-aţi decis să aveţi un copil,nu e cazul să disperi. Unele impedimente sunt generate chiar de stilul tău de viaţă şi  pot fi spulberate cu uşurinţă. Pentru cele care ţin de sănătatea aparatului reproducător,este nevoie de sfatul unui medic ginecolog.

1. De ce nu rămâi gravidă - Stresul

Te-ai săturat deja să ţi se tot spună că dacă te vei relaxa,vei rămâne însărcinată? Pare greu de realizat,mai ales dacă ai făcut un scop în viaţă din a-ţi îndeplini dorinţa de a avea un bebeluş.

Până la urmă de ce este stresul incompatibil cu o sarcină? Se pare că atunci când organismul este supus unui grad crescut de stres,se eliberează un hormon numit adrenalină care semnalează corpului faptul că nu este momentul prielnic pentru concepţie.

Dacă te întrebi de ce nu rămâi gravidă, e bine să ştii şi că stresul are şi alte efecte:

-stimulează glanda hipofiză să secrete mai multă prolactină,un hormon care nu permite instalarea unei sarcini;

-inhibă eliberarea de progesteron,hormon esenţial în concepţie.

2. Te-ai îngrăşat sau ai slăbit prea mult

Un stil de viaţă şi o alimentaţie sănătoase te ajută să-ţi vezi împlinit visul de a avea un copil. Nu uita că femeile care sunt foarte slabe sau,din contră,supraponderale întâmpină dificultăţi în a concepe un copil. Spre deosebire de femeile cu o greutate corporalăobişnuită,lor le ia mai mult timp să rămână însărcinate,chiar peste un an,şi pot avea probleme pe durata sarcinii ca diabetul gestaţional sau naşterea prematură.

Pierderea bruscă în greutate şi acumularea de kilograme deopotrivă pot să ducă la un dezechilibru hormonal şi să afecteze ovulaţia,ceea ce împiedică instalarea sarcini,mai ales dacă este prima.

De ce nu rămâi gravidă - Ştiai că…

…obezitatea este asociată cu apariţia sindromului de ovar polichistic,o afecţiune care poate duce la infertilitate?

3. De ce nu rămâi gravidă - Oboseala

Dacă nu te odihneşti îndeajuns de mult ai şanse mici să rămâi însărcinată,întrucât oboseala accentuată îţi scade sistemul imunitar şi te predispune la tot felul de infecţii. În plus,privarea de somn te poate duce la anxietate,care e posibil să cauzeze tulburări de ciclu menstrual.

Bolile care afectează fertilitatea

Afecţiunile aparatului reproducător fie ele nedepistate la timp,fie netratate în mod serios sunt printre principalii vinovaţi pentru care nu reuşeşti să rămâi însărcinată.

4. De ce nu rămâi gravidă - Infecţiile

O infecţie comună a aparatului reproducător feminin,care se transmite prin contact sexual,este clamidioza. Este cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis şi se manifestă prin menstruaţie neregulată,oboseală,dureri abdominale,usturimi la urinat. Infecţia cronică a gâtului uterului (cervix) duce la reducerea calităţii mucusului din această zonă,ceea ce scade şansele de a rămâne însărcinată.

Un alt tip de infecţie care afectează uterul,trompele uterine şi ovarele,putând da infertilitate,mai ales dacă nu este tratată corect,este anexita (boala inflamatorie pelvină). Se manifestă prin dureri abdominale intense şi prin dureri în timpul contactului sexual. Este o boală care poate duce la înfundarea trompelor uterine,ceea ce nu mai permite ovulelor să treacă spre uter.

5. Sindromul ovarului polichistic

Fertilitatea este influenţată negativ în mare măsură de dezechilibrul hormonal,pentru că afectează însăşi ovulaţia sau poate duce la avort spontan. Menstruaţiile sunt mai rare şi se asociază cu probleme ale tenului,depresie sau treceri bruşte de la o stare la alta.

6. De ce nu rămâi gravidă - Endometrioza

Atunci când celulele de pe pereţii uterului se dezvoltă anormal,migrează în afara lui şi provoacă dureri abdominale înaintea şi în timpul menstruaţiei,dureri în timpul actului sexual. Această afecţiune numită endometrioză influenţează fertilitatea prin faptul că stimulează corpul să producă hormoni care afectează evoluţia unei sarcini în perioada incipientă.

7. Fibromul uterin

Un tip de tumoră necanceroasă,fibromul uterin este semnalat de dureri abia atunci când creşte în dimensiuni. Sângerările anormale sau problemele apărute la urinare se numără şi ele printre simptomele fibromului uterin din cauza căruia se poate ajunge la un avort spontan sau la complicaţii în timpul sarcinii ori naşterii.

Mai multe