De ce să nu bei cafea înainte de micul-dejun
Poate ţi s-a întâmplat uneori să te grăbeşti spre serviciu şi să sari peste micul-dejun. Dar nu ai sărit niciodată peste cafea, căci ai simţit că fără o ceaşcă mare de cafea nu ai energie. Ei bine, acest obicei nu numai că este total nesănătos, dar îţi poate afecta în totalitate stilul de viaţă.
Probleme la stomac
Primul lucru pe care îl faci atunci când te trezeşti este să bei o cafea mare? Compuşii din această băutură lezează pereţii stomacului, mai ales dacă o bei prea fierbinte. Ţine minte că îţi poţi proteja stomacul doar dacă mănânci dimineaţa. Alimentele precum iaurtul, cerealele integrale, bananele, pâinea toast acţionează ca un pansament gastric asupra stomacului.
Mai mult, consumul cafelei negre pe stomacul gol poate duce la o serie de afecţiuni, în special din cauza faptului că în tractul digestiv este produs acidul hidrocloric. Dacă suferi de gastrită, cu siguranţă te-ai confruntat cu senzaţia arsurilor sau durerilor la nivelul stomacului.
Dereglări digestive
Consumul cafelei pe stomacul gol ridică şi nivelul acizilor gastrici, ceea ce poate duce la balonare sau chiar la stări de vomă. Drept pentru care, cafeaua ar trebui consumată la o oră după ce te-ai trezit şi neapărat nu fără a mânca ceva înainte. O felie de pâine, un sendviş sau ceva oricât de mic poate fi mâncat înainte de cafea.
Creşterea impulsurilor nervoase
Dacă bei cafea pe stomacul gol, nu numai că te vei fi mai energică, dar vei resimţi pe tot parcursul zilei o stare de nervozitate incontrolabilă. Ai mare grijă la cantitatea de cafea pe care o bei, mai ales dacă ştii că te confrunţi cu probleme de inimă sau nervi. Creşterea impulsurilor nervoase s-ar putea să dea peste cap ritmul inimii şi să suferi de palpitaţii şi dureri de cap.
Specialiştii atrag atenţia
Experţii recomandă să nu ne bem cafeaua pe stomacul gol, dimineaţa. Explicaţia lor? Nivelul de cortizol se ridică foarte rapid, iar organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l scădea, astfel încât să ajungă la un nivel normal. Cortizolul este un hormon care ne controlează ceasul biologic şi abilitatea noastră de a rămâne treji.