De ce te dor călcâiele dimineaţa. Exerciţii simple care te vor ajuta să scapi de disconfort
Ţi se întâmplă să te trezeşti dimineaţa, iar în momentul în care te dai jos din pat să te doară călcâiele? Ce modalitate de a-ţi începe ziua…E normal să se întâmple acest lucru şi există câteva explicaţii bine întemeiate.
Durerea de călcâie este unul dintre motivele pentru care cei mai mulţi pacienţi merg la un podiatru. Purtatul tocurilor, alergatul sau faptul că mergem descălţaţi prin casă sunt doar câteva dintre motivele pentru care medicii au văzut o creştere a problemelor în ceea ce priveşte durerea de picioare.
Noaptea, când te odihneşti în pat, fascia plantară (ţesutul conjuctiv fibros care trece de la călcâi de-a lungul piciorului) se contractă. Primul pas pe care îl facem dimineaţa poate fi dureros, deoarece fascia se întinde şi se provoacă o micro-rupere, iar durerea se simte în călcâi. Iată câteva dintre motivele pentru care în unele dimineţi poţi să simţi o durere mai profundă!
Fasceita plantară, una dintre cauze
Fasceita plantară se recunoaşte prin durerea resimţită în talpă. Fasceita este o inflamaţie localizată la nivelul fasciei plantare (în zona călcâiului). De obicei, provoacă dureri ascuţite, junghiuri sau dureri de călcâi, după o perioadă lungă de odihnă. În mod normal, durerea o să scadă imediat în momentul în care vei face câţiva paşi.
Tendonul lui Ahile poate fi vulnerabil
Tendonul lui Ahile este reprezentat de ţesutul fibros care leagă osul călcâiului de muşchii gambei. El poate fi vulnerabil din cauza presiunii la care este supus (mai ales atunci când călcăm pe vârfuri). Dacă tendonul este agravat şi durerea de dimineaţă a călcâiului poate fi mai mare decât în mod normal. În acest caz, sunt recomandate întinderile uşoare.
Aşa ameliorezi durerea de călcâie
Dacă te confrunţi în fiecare dimineaţă cu această problemă, acest exerciţiu simplu te va ajuta să scapi de ea. Ai nevoie doar de un prosop şi de puţină răbdare. Stai desculţ cu piciorul afectat în poziţie dreaptă. Aşază un prosop înfăşurat sub degetele de la piciorul dureros. Ridică şi coboară încet călcâiul afectat cu ajutorul prosopului. Ţine sus piciorul drept timp de 3 secunde. Sunt recomandate 12 repetări. În mod ideal, este indicat să faci acest lucru de 3 ori pe zi.
Un alt exerciţiu simplu poate fi acesta: Stai cu faţa la un perete şi cu mâinile pe perete, la nivelul ochilor. Stai cu piciorul afectat înapoi (cu călcâiul pe podea) şi cu celălalt picior înainte (cu genunchiul drept). Înclină-te în perete şi apasă pe călcâiul afectat timp de 15-20 de secunde. Repetă de 10 ori!
Sursă foto: Shutterstock