Depresia majoră, una dintre cele mai grave boli

16 octombrie 2017   Modă

Depresia este una dintre cele mai frecvente boli cu care se confruntă oamenii astăzi. Cu toate acestea, impactul său continuă să fie tăcut şi discret, o realitate inconfortabilă căreia nu toată lumea ştie să îi facă faţă sau despre care doreşte să vorbească.

Depresia majoră este cel mai grav tip de depresie. Trăim într-o societate foarte avansată în ceea ce priveşte aspectele tehnologice şi sociale. În prezent, totuşi, problema numită ”depresie” continuă să existe în lumea emoţională. Acestea sunt colţuri private în care milioane şi milioane de oameni rămân blocaţi cel mai frecvent.

Greşeala pe care foarte mulţi oameni o fac este că asociază depresia cu tristeţea. Ei cred că, pentru a o depăşi, trebuie doar să râzi şi să îţi schimbi starea de spirit. De fapt, însă, este ceva mult mai profund şi mai brutal.

Uităm că, în multe cazuri, tristeţea, dincolo de conotaţia ei negativă, are o valoare adaptivă. Ea ne ajută să reflectăm, să nu uităm în noi şi să avansăm. Cu depresie majoră, tristeţea nu este adaptivă, ci total opusul. În acest caz, tristeţea înseamnă o serie de procese interne şi foarte întunecate, acute şi epuizante, care afectează persoana în mod continuu şi o lasă lipsă de apărare.

Aşadar, iată care sunt simptomele depresiei majore:

Anhedonia

Anhedonia este incapacitatea unei persoane de a simţi plăcerea în cursul unor experienţe care ar trebui să o bucure. Caracteristicile anhedoniei sunt următoarele:

-    Dezinteres pentru lucrurile din jur

-    Lipsa sentimentului de plăcere

-    Oboseală extremă

-    Iritabilitate constantă

-    Lipsa iniţiativei

-    Incapacitatea de a desfăşura orice activitate (nu pentru că persoana are o problemă fizică, ci pentru că există o lipsă de energie şi o dorinţă de a face lucruri).

Există câteva simptome specifice depresiei majore

Conform „Manualului de diagnosticare şi statistică a bolilor mentale”, există câteva simptome foarte concrete care identifică acest tip de boală.

-    O stare depresivă, în cea mai mare parte a zilei şi aproape în fiecare zi

-    Pierderea interesului pentru activităţi care înainte ofereau satisfacţie sau plăcere

-    Insomnie sau somn excesiv

-    Pierdere sau creştere în greutate într-un timp scurt

-    Probleme de concentrare şi incapacitatea de a lua decizii

-    Sentimente de vinovăţie

-    Gânduri sinucigaşe

Aspecte care nu se referă la depresia majoră

Manualul de diagnosticare explică faptul că există, de asemenea, o serie de schimbări care nu apar în viaţa pacientului cu depresie majoră pentru a fi diagnosticată cu depresia. Acestea sunt următoarele:

1.    Depresia majoră nu poate fi asociată cu durerea cauzată de săptămânile de după despărţirea de persoana iubită.

2.    Depresia majoră nu va fi diagnosticată dacă o persoană a suferit un episod de mânie sau suferă de psihoză ori alte tipuri de boli.

Există tratament pentru depresia majoră?

Atunci când o persoană suferă de  depresie majoră, trebuie să ne concentrăm asupra opţiunilor pe care le avem la dispoziţie. Elementele esenţiale, pe care nimeni nu le poate contesta, sunt medicaţia şi psihoterapia. Acestea sunt cele mai potrivite tratamente cognitive şi comportamentale. Dintre acestea, terapia comportamentală cognitivă se evidenţiază ca una dintre cele mai bune terapii pentru depresie.

Pe de altă parte, există atenţia sau mai multe tehnici emoţionale, precum imaginaţia raţională, instruirea în asertivitate şi alte tehnici de rezolvare a problemelor. Acestea sunt modalităţile care ajută într-un fel sau altul să treacă peste orice tip de depresie sau anxietate. Fiecare persoană care se confruntă cu depresia trebuie să apeleze la un specialist.

Mai multe