Depresia şi efectul său în viaţa de cuplu

24 ianuarie 2015   Modă

Studiile arată că 40% din adulţii care trăiesc lângă o persoană depresivă, ajung să sufere ei înşişi de depresie. Pentru a putea depăşi momentele grele şi a evita fracturarea relaţiei, este nevoie de înţelegere şi răbdare. Şi de multă muncă în echipă! Iată cum se manifestă depresia şi căile prin care poate fi tratată.

Relaţiile în care un partener suferă de depresie sunt intense şi tind să vină la pachet cu un puternic sentiment de vinovăţie. Persoana depresivă regretă faptul că îl face pe celălalt să treacă prin situaţii tensionate,iar celălalt poate ajunge să simtă frustrare şi să se întrebe dacă nu cumva a greşit şi el cu ceva. Cu alte cuvinte,există o luptă continuaă,din partea ambilor parteneri,de a face ca relaţia să reziste.

Depresia şi sexualitatea

În majoritatea cazurilor,viaţă de cuplu are de suferit cel mai mult şi asta din cauza faptului că impulsurile sexuale sunt controlate de creier,iar depresia creează un dezechilibru chimic al acestuia;cu alte cuvinte,stările depresive incapacitează o persoană din a avea o viaţă sexuală normală.

Şi deşi medicamentaţia prescrisă pentru depresie a fost conectată mult timp cu diminuarea libidoului şi disfuncţiile erectile,deoarece inhibă plăcerea sexuală,astăzi există tratamente sigure din acest punct de vedere. Discuţiile cu un doctor specialist,dar şi cu partenerul de viaţă sunt esenţiale în depăşirea acestor probleme,ambii partenerii trebuind să înţeleagă faptul că problema pe care o au este depresia,şi nu relaţia lor în sine.

Cum îţi poţi ajuta partenerul de viaţă în lupta cu depresia

Partenerul care observă că partenerul de viaţă manifestă simptome de depresie,ce implică tristeţe,vinovăţie,neputinţă şi negativism,este necesar să ştie care sunt lucrurile pe care le poate face pentru a-l ajuta. Se vor încuraja vizitele medicale regulate şi tratamentele medicamentoase,atunci când situaţia o cere.

În plus,atunci când persoana dragă doreşte să îşi exprime sentimentele şi să expună simptomele depresiei,este important ca partenerul să o asculte.

Dacă persoana dragă se confruntă cu o astfel de problemă,este important să fii alături de ea şi să participaţi împreună la şedinţe de terapie de cuplu.

Este necesară încurajarea programului şi a activităţilor obişnuite,dar şi realizarea unor activităţi relaxante,precum plimbări,vizionarea unor filme sau mersul la restaurant sau în concedii,în afara oraşului. Deoarece depresia poate fi cauzată de factori fizici,emoţionali şi sociali,un plan complet de tratament trebuie să ia în considerare toate aceste probleme.

Depresia prin empatie sau cum faci să nu te laşi afectat de partenerul tău

Pentru ca starea de spirit a partenerului să nu te afecteze,trebuie să înţelegi foarte clar prin ce trece aceasta şi să îi fii alături,stabilind anumite limite. Trebuie să ţii cont de faptul că stările negative nu reflectă şi realitatea ta,şi va trebui să faci un efort pentru a nu ajunge să te învinovăţeşti.  

Terapia de cuplu include aspecte ce îi vizează pe ambii parteneri. Aceştia învaţă să comunice mai bine,să diminueze supărarea şi energiile negative,cum să creeze energii pozitive prin complimente,acorduri,zâmbete şi îmbrăţişări,dar şi cum să ia împreună decizii bune pentru amândoi.

Caută ajutor!

Platforma www.depresiv.ro reprezintă un sprijin real pentru cei care suferă de depresie,oferind informaţii complexe,sfaturi şi explicarea factorilor ce conduc la apariţia acestei condiţii mentale. Cu ajutorul unor specialişti avizaţi din domeniul psihiatriei,poţi afla mai multe detalii despre depresie,indiferent că tu eşti cel implicat sau partenerul tău.

Tel. verde Antisuicid:0800 801 200

Tel. verde criză emoţională:116 123

Mai multe