Dezechilibrele organismului se „citesc” în sânge

27 februarie 2017   Modă

Hemoleucograma completă arată, printre altele, prezenţa anemiilor, a infecţiilor şi a leucemiei. În funcţie de rezultate, medicul de familie va recomanda efectuarea unor teste suplimentare.

Analizele de sânge sunt testele de primă intenţie când vine vorba de monitorizarea stării generale de sănătate. Numeroase dezechilibre în organism,anemia,infecţiile,inflamaţiile,deshidratarea sunt câteva dintre problemele care sunt puse în evidenţă de testele sangvine.

Este ideal ca hemoleucograma completă să se facă anual,nu doar atunci când apar diverse simptome. De asemenea,este recomandată pentru monitorizarea unor tratamente şi înainte de operaţie.

Cum te pregăteşti

Este important de ştiut că analizele de sânge se fac dimineaţa,pe nemâncate. Printre factorii care influenţează acurateaţea rezultatelor sunt:perioada menstruală,virozele,gripa,diareea,urticaria. Şi unele tratamente pot modifica rezultatul analizelor,de aceea,trebuie ca medicul să ştie de acestea. În ziua precedentă testării,este indicat să nu se consme alimente grase,dulciuri şi alcool. Perioada de repaus alimentar de la ultima masă şi testare este bine să fie de 12 ore.  

Sfatul specialistului

Organismul unei persoane adulte conţine aproximativ 5litri de sânge,din care plasma (componenta lichidă) reprezintă 3litri,iar componenta celulară restul de 2 litri.Plasma,componenta lichidă a sângelui,e formată în principal din apă,dar conţine şi proteine,lipide,glucide,minerale,enzime,hormoni,factori ai coagulării.Celulele sangvine se împart în 3mari categorii:eritrocite,leucocite şi trombocite.Eritrocitele(hematiisau globule roşii)sunt cele mai numeroase celule sangvine. 

Mai multe