Dieta contra ficatului gras
Steatoza hepatică, cunoscută şi sub numele de ficat gras, este cauzată de depunerile de lipide la nivelul ficatului. O dietă corespunzătoare împiedică afecţiunea să se agraveze şi să degenereze în ciroză.
Alimente interzise
Urmează o dietă hipocalorică. Limitează consumul de pâine,paste şi produse de panificaţie din făină albă,orez alb instant sau prefiert,cereale îndulcite. Nu mai consuma sucuri de fructe şi băuturi carbogazoase,dulciuri din comerţ,fructe conservate în sirop dulce. Limitează consumul de miere,melasă,glucoză,dextroză,zahăr brut. Nici iaurturile aromatizate sau dulci nu sunt bune. Sunt periculoase produsele îndulcite cu sirop de porumb („high fructose corn syrup”),care favorizează depunerea de lipide la nivelul ficatului. Evită grăsimile trans,din produse din comerţ preparate pe bază de grăsimi hidrogenate şi margarină. Evită grăsimile saturate-carne grasă,mezeluri,brânzeturi maturate,ulei de palmier,unt.
Consumă alimente cu omega 3
Optează pentru dieta mediteraneană,bogată în acizi graşi mononesaturaţi şi omega 3. Surse de acizi graşi mononesaturaţi sunt uleiul de măsline extravirgin de primă presă,fructele oleaginoase (neprăjite şi nesărate) şi avocado. Consumul de omega 3 este recomandat în cazul suferinzilor de steatozăcare prezintă şi un nivel ridicat al trigliceridelor. Principalele surse din acest compus sunt somonul,macroul,heringul,sardelele,tonul-sau uleiul de in,seminţele de chia,seminţele crude de dovleac.
Slăbeşte câteva kilograme
Celor care au ficat gras li se recomandă să piardă circa 5-10 % din greutatea corporală,pentru a-şi ameliora starea de sănătate. Ideal ar fi ca dieta alimentară să fie combinată cu activitatea fizică,pentru a pierde kilogramele în plus. Specialiştii susţin că o pierdere prea rapidă în greutate poate agrava inflamaţia aferentă bolii şi accelera evoluţia maladiei. Ritmul pierdeii în greutate trebuie să fie de 0,5-1 kg pe săptămână.