Dragoste la prima vedere: care e explicaţia?

23 octombrie 2015   Modă

Îl vezi, inima îţi bate mai puternic, nu poţi să-şi mai dezlipeşti privirea de pe chipul lui – şi, instantaneu, ştii că el e alesul. Cam aşa s-ar rezuma dragostea la prima vedere, un fenomen ca un foc de artificii, intens studiat de psihologi şi sociologi.

Un fenomen intens

Privită la rece,dragostea la prima vedere se manifestă ca un şoc psihic violent,care antrenează imediat manfiestări fizice:bătăi rapide de inimă,transpiraţie,ameţeală. De multe ori,fericirea este amestecată cu suferinţa,iar euforia este umbrită de teama că sentimentele nu sunt reciproce. Multe femei cred că aşa ar trebui să manifeste Marea Întâlnire,Marea Dragoste – dar specialiştii spun că un fenomen atât de intens nu se întâmplă în fiecare zi,şi nici măcar în fiecare destin.

Reactivarea amintirilor

Când are loc ceea ce francezii numesc „coup de foudre” (tradus cuvânt cu cuvânt,lovitură de trăsnet),o persoană necunoscută ne devine familiară în câteva secunde. Este o experienţă senzorială fulgerătoare (de unde şi numele):figura,vocea,mirosul,zâmbetul persoanei ni se par cunoscute dintotdeauna. De fapt,spun specialiştii,toate aceste semnale ne amintesc de cineva drag,din copilărie – iar circuitele neuronale de recunoaştere readuc imediat senzaţia de plăcere care însoţea vederea chipului drag de altădată. În special privirea ne poate readuce rapid în paradisul pierdut al amintirilorfrumoase.

Circuitele de recompensă

În momentul în care are loc întâlnirea electrizantă,creierul secretă două substanţe chimice care aprind un adevărat foc de artificii în organism. Mai întâi,dopamina,care ne motivează şi ne împinge la acţiune. Actele noastre sunt apoi recompensate prin eliberarea de endorfine,care dau senzaţia de plăcere. Acest tandem,dopamină-endorfine,activează ceea ce neurobiologii numesc „circuitele de recompensă”:corpul caută ceea ce este bun petnru el. Spre exemplu,încercăm să atingem sau să îmbrăţişăm persoana de care ne-am îndrăgostit instantaneu,ceea ce ne face plăcere şi ne aduce dorinţa de a reînnoi acţiunea. Sunt exact mecanismele care acţionează în cazul diferitelor dependenţe – la fumători,la drogaţi sau la alcoolici.

Dereglarea compuşilor chimici  

Cercetătorii mai susţin că dependenţa iubiţilor unul de altul se explică prin dereglarea mecanismelor de eliberare a serotoninei şi noradrenalinei,alte două substanţe chimice secretate de creier,care se controlează recipric. Sub efectul şocului amoros,aceste două sisteme se activează brutal şi se bruiază reciproc,mai ales când persoana iubită e absentă. De aici,senzaţia de rău,de neplăcere,de panică. Doar prezenţa celuilalt duce la resincronizare la nivel neurobiologic.

Mai multe