Este bine să ştii care sunt substanţele periculoase ascunse în lumânările parfumate

5 ianuarie 2021   Modă

Perfecte pentru o seară romantică, lumânările parfumate nu sunt tocmai bune pentru sănătate. Sunt decorative şi miros divin, însă pe lângă aromele delicioase, lumânările parfumate răspândesc o mulţime de substanţe chimice şi poluanţi.

Nu doar parfum şi parafină sunt emanate în cameră,când te bucuri de atmosfera caldă, de vis, dată de lumânările cu miresme de poveşti, ci şi pesticide, şi metale grele, precum plumbul şi zincul, care pot duce la tulburări hormonale.

Parafina dă dureri de cap

Parafina este o ceară, de fapt, un produs secundar, ce poate fi definit ca un deşeu din industria petrolieră. Este ieftină, arde uşor şi, deci, este utilizat la scară largă. Cu toate acestea, vaporii de parafină din lumânările ieftine au efecte secundare.

Prin ardere, aceasta emană substanţe toxice, cum ar fi benzen şi toluen, similare cu cele găsite în vaporii de motorină şi în produsele pe bază de acetonă, utilizate pentru îndepărtarea ojei. Aceşti compuşi pot provoca dureri de cap.

Parfumurile afectează sistemul imunitar

Aromele obţinute sintetic pot provoca alergii şi afectează sistemul respirator, manifestându-se prin simptome specifice: strănut, tuse, dificultăţi de respiraţie şi senzaţie de strângere în piept. Ştiai că aproximativ 75% din emoţii sunt declanşate de mirosurile plăcute? Însă mirosul uşor de iasomie sau aroma puternică de paciuli sunt obţinute chimic în laboratoare.

Cu cât ne expunem mai mult parfumurilor, cu atât este mai mare riscul ca sistemul imunitar să lupte împotriva noastră, deoarece parfumurile sunt printre cele mai alergenice substanţe. Iar lumânările parfumate, de obicei ieftine, conţn substanţe parfumante produse chimic, careee pot da reacţii adverse serioase. Aromele naturale costă foarte mult.

Pericolele din vopsea

Lumânările parfumate vin într-o multitudine de culori speciale. În caz că nu ştiai, vopselurile cu care sunt impregnate lumânările conţin formaldehidă, un solvent considerat cancerigen. În timpul arderii, această substanţă afectează sistemul respirator, pe cel vizual şi influenţează negativ şi sistemul nervos. Primul simptom poate fi o durere de cap, atunci când concentraţia sa în aer depăşeşte nivelul permis. Urmează apariţia lacrimilor, a ochilor roşii, tusea, migrena. Inhalarea vaporilor poate provoca reacţii alergice ale pielii, de exemplu eczeme. Primul semn al excesului de vapori de formaldehidă în aer este un miros caracteristic, înţepător.

Limonenul este toxic

Hidrocarbură cu miros puternic de portocală, limonenul este utilizat în sinteza chimică şi este folosit ca parfum în multe produse cosmetice, dar şi în lumânări parfumate sau odorizante de cameră. Această substanţă reacţionează cu ozonul natural din aer, rezultând compuşi volatili toxici. Este important să aeriseşti bine camera încă de la primele semne ale unui miros înţepător. Cu toate acestea, timpul necesar dezintegrării substanţelor depinde de mai multe aspecte: cât de mare este încăperea, temperatura, umiditatea şi prezenţa sistemelor de ventilaţie. În timpul iernii, de exemplu, sau când sistemele de ventilaţie sunt în funcţiune, nivelul substanţelor nocive scade odată cu nivelul de umiditate.

@shutterstock

Mai multe