Eşti primul copil al familiei? Iată ce rişti!
Ai fraţi mai mari sau eşti primul copil născut în familie? Ştiai că această ordine poate influenţa modul în care îţi percepi personalitatea şi îţi poate spune şi cum stai cu sănătatea?
Primul născut suferă de alergii alimentare şi febra fânului
Potrivit unui studiu prezentat de oamenii de ştiinţă japonezi la o reuniune a Academiei Americane de Alergie,Astm şi Imunologie în 2011,fraţii mai în vârstă sunt mai susceptibili să sufere de febra fânului şi de alergii alimentare,spre deosebire de fraţii şi surorile mai mici. Specialiştii au analizat 13.000 de copii,cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani. O posibilă explicaţie pentru această situaţie e ar fi că fraţii mai mari sunt protejaţi de germeni,comparativ cu cei mai mici,care sunt expuşi virusurilor sau bacteriilorpe care cei mari le aduc acasă de la şcoală.
Primul născut are un risc crescut de diabet si hipertensiune arterială
Un studiu recent din Noua Zeelandă,în care oamenii de ştiinţă au analizat teste de sânge,greutatea şi organismul a 85 de copii sănătoşi,cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani,arată că primii copii născuţi sunt mai puţini sensibili la insulină (un precursor al diabetuluizaharat) şi au tensiunea arterială mai mare comparativ cu copiii născuţi mai târziu.
Primul născut este mai inteligent
Conform unui studiu norvegian realizat în 2007,primul născut are un IQ mai mare decât fraţii săi. Această diferenţă se poate datora unui impuls intelectual care se produce când copilul mai în vârstă încearcă să-l înveţe pe cel mic ce ştie.
Al doilea copil are gingii sănătoase
Dacă eşti al doilea copil la părinţi te poţi numi norocos pentru că,potrivit revistei „Prevention“,ai un risc de 5% mai mic de a te îmbolnăvi de afecţiuni ale gingiilor. Sistemul tău imunitar este mai puternic,pentru că a fost expus germenilor fratelui sau surorii tale.
Ultimul copil născut este dependent de vicii
Copiii cei mai mici din familie sunt mai vulnerabili în faţa viciilor,avertizează specialiştii. Mai mult,aceştia spun că cei mai tineri copii ajung la pubertate cu trei luni mai devreme,spre deosebire de fraţii lor mai mari. Cercetările arată că aceşti copii îşi încep viaţa sexuală mai repede şi că mare parte dintre ei se apucă de fumat. În plus,un studiu suedez arată că cei născuţi mai târziu au mai multe riscuri de a muri de cancer decât fraţii mai mari.