Exces de fier în organism: de ce e periculos şi cum să te tratezi

17 noiembrie 2015   Modă

Fenomenul de exces de fier în organism este mai puţin răspândit decât lipsa acestui mineral, numită anemie. Totuşi, această disfuncţie duce la numeroase maladii – de aceea trebuie tratată.

Exces de fier în organism - Cum se depistează

Fierul în exces duce la oxidarea ţesuturilor diferitelor organe şi provoacă o degenerescenţă prematură a organismului. Simptomele excesului seamănă cu cele ale carenţei-şi doar analiza de sânge poate depista neregulile. Prin analiză,se măsoară concentraţia de feritină în sânge – o proteinăcare permite organismului să stocheze fierul în exces. Dacă fierul stocat nu e folosit,încep să apară probleme de sănătate.

Care sunt simptomele

Acest exces de fier în organism se manifestă progresiv,prin următoarele simptome:oboseală,culoare închisă a tenului,culoare închisă a pliurilor de la încheietura mâinilor. Persoanele care au un ficat fragil,cărora li se face frecvent transfuzie de sânge,femeile după menopauză  prezintă un risc sporit de îmbolnăvire. În timp,sunt afectate ficatul,inima,glandele endocrine,maladii neurodegenerative (Alzheimer,Parkinson).

Ce poţi face dacă ai exces de fier în organism

Evită să consumi carne roşie,fructe de mare,alcool. Nu consuma exces de alimente cu vitamina C. Bea ceai,bogat în tanini,care scad absorbţia intestinală a fierului. Doctorul îţi va prescrie medicamente pe bază de compuşi care se combină cu fierul,permiţând eliminarea lui mai uşoară. Există şi medicamente pe bază de plante – Camelia sinensis,Hamamelis virginiana,Rismarinus officinalis. Acestea sunt bogate în tanini şi substanţe care se combină cu fierul şi ajută la eliminarea lui. În plus,ajută la combaterea oxitării produse de fier.

Mai multe