Factorii care favorizează apariţia cancerului de piele
Ca orice afecţiune, cancerul de piele are nevoie de un teren propice, o predispoziţie spre dezvoltatea acestei boli şi de prezenţa unor factori declanşatori, toate acestea fiind de fapt factori de risc pentru apariţia diverselor tipuri de cancer de piele. Domnul doctor Laurenţiu Vladău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune că anumite categorii de persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele în cursul vieţii fie din cauza unor factori care nu pot fi controlaţi (culoarea pielii, moştenirea genetică, aluniţele etc.), fie ca urmare a stilului de viaţă – expunerea în exces la soare fiind unul dintre principalii factori favorizanţi ai afecţiunii.
Culoarea pielii
În primul rând, persoanele cu piele albă şi păr blond, roşcat, ochi de culoare deschisă au un grad scăzut de apărare împotriva efectelor razelor ultraviolete.
“Pe termen scurt, apar arsuri solare, chiar şi la expuneri de scurtă durată, care se vindecă. Aceste arsuri reprezintă, însă, pe termen lung. un risc de a dezvolta cancer de piele la vârste mai înaintate. Cu timpul, ADN-ul necesar reparării injuriilor cauzate de razele solare nu mai funcţionează eficient şi se produc mutaţii care duc la apariţia de celule maligne, canceroase”, explică domnul doctor Laurenţiu Vladău.
Expunerea la soare
Expunerea la ultraviolete artificiale precum solarele pentru bronzat si utilizarea excesivă şi neadecvată a fototerapiei pentru boli precum psoriazis, eczeme, vitiligo pot reprezenta alt factor de risc pentru majoritatea cancerelor de piele.
Aluniţele
Persoanele cu multe aluniţe au un risc mai ridicat să dezvolte melanom, fie în aluniţe preexistente sau în piele normală. “La fel, semnele din naştere, numite nevi congenitali, au un risc de malignizare pe parcursul vieţii. Investigarea aluniţelor prin dermatoscopie şi monitorizarea prin cartofrafiere (molemapping) sunt foarte importante în aceste cazuri”, recomandă specialistul dermatolog.
Vârsta
Vârsta este un factor de risc la fel de important precum fototipul. “Majoritatea cancerelor de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular sau scuamocelular, îşi fac apariţia cel mai frecvent începând cu a 5-a decadă de viaţă, cu toate că melanomul, cel mai de temut cancer de piele, poate apărea încă din adolescenţă şi rar la copii”, spune domnul doctor Laurenţiu Vladău.
Istoricul familial
Istoricul familial este, de asemenea, foarte important în cazul melanomului. “Rudele de gradul I ale pacienţilor cu istoric de melanom au o predispoziţie mai mare decat populaţia generală să dezvolte melanom. Lucrurile stau diferit în cazul carcinomului bazocelular şi scuamocelular, în cazul cărora istoricul familial este mult mai puţin important”, explică specialistul dermatolog.
Sindrom genetic
Există anumite sindroame genetice care predispun la apariţia de cancere de piele multiple. În general, ele sunt diagnosticate înainte de apariţia cancerului, însă prezenţa cancerelor de piele caracteristice vârstnicilor, precum carcinomul bazocelular la persoanele tinere, ridică suspiciunea de astfel de sindroame.
Medicamentele imunosupresoare
Persoanele care sunt nevoite să trateze diverse afecţiuni sistemice cu medicamente imunosupresoare (care slăbesc sistemul imun) sunt mai predispuse să dezvolte cancere de piele. “Din acest motiv, este nevoie de controale dermatologice frecvente şi tratamentul prompt al cancerelor în acest grup populaţional, deoarece odată apărută afecţiunea are tendinţa să se dezvolte foarte rapid şi să metastazeze”, spune domnul doctor Laurenţiu Vladău.
Locul de munca
Exista şi un risc ocupaţional, predispoziţia anumitor persoane de a dezvolta cancerul de piele fiind legată de condiţiile de la locul de muncă. “Mai precis, cei nevoiţi sa lucreze majoritatea timpului afară, în special în agricultură sau construcţii, dar şi cei care călătoresc şi trăiesc în ţări însorite pare că au o tendinţă mai crescută să dezolte malignităţi ale pielii. Arsurile vechi, dar şi ulcerele cronice, pot reprezenta un teren propice pentru cancerul de piele”, atenţionează specialistul dermatolog.
În orice situaţie, pacienţii joacă un rol crucial în tratamentul cancerului de piele prin recunoaşterea timpurie a leziunilor suspecte, mai ales când au un teren favorizant. Diagnosticul şi tratamentul precoce au o importanţă crucială şi determină prognosticul final al cancerului de piele. Succesul tratamentelor şi scăderea ratei de cancere mortale sunt în permanenţă ajutate de campanii care implică medici şi organizaţii medicale ce au rolul de a conştientiza importanţa diagnosticului şi tratamentului precoce.
Sursa foto: beccacosmetics.com