Faţa ascunsă a somniferelor

6 martie 2013   Modă

Când nu poţi dormi, tentaţia de a lua un somnifer e mare. Eşti însă conştientă de pericolele pe care le ascund pastilele de dormit? Află care sunt acestea, în cele ce urmează!

Efecte negative asupra creierului

Multe dintre somnifere sunt „hipnotice sedative” – o clasă de medicamente folosite  pentru tratarea anxietăţii-,şi pot crea dependenţă şi/sau efecte secundare nedorite,precum ameţeală,somnolenţă şi coordonare deficitară.

Însă cele mai serioase riscuri ale acestor medicamente,susţin specialiştii,sunt legate de efectul lor asupra memoriei şi creierului. Pentru că acţionează asupra chimiei creierului,pot produce modifica funcţiile acestuia,ducând la probleme de memorie,nervozitate,confuzie,iritabilitate şi agresivitate,ba chiar halucinaţii. Pot,de asemenea,să adâncească depresiile.

Studii americane sugerează că ar exista o legătură între consumul frecvent de somnifere şi incidenţa crescută de cancer.

Proastă calitate a somnului

Somnul reîncarcă celulele corpului cu energie,şi ajută,printre altele,la eliminarea reziduurilor chimice din organism – în special din creier. Somnul potenţează mecanismele antioxidante care scad daunele produse de radicalii liberi. O explicaţie a potenţialelor efecte negative ale somniferelor rezidă în faptul că acestea dau peste cap rutina obişnuită a somnului,alterându-i efectele benefice asupra organismului. De asemenea,somniferele împiedică apariţia stadiilor profunde ale somnului – de unde senzaţiile de ameţeală de a doua zi.

Depistează cauzele

Ca să tratezi insomnia,trebuie să-i depistezi mai întâi cauzele. Dacă reuşeşti să adormi la ora dorită,dar te trezeşti în mijlocul nopţii şi nu mai poţi readormi,s-ar putea să ai o problemă de glicemie. Rezolvând-o,ai scăpat şi de sâcâitoarele insomnii.

Alte cauze ale insomniei sunt stresul,depresia,anxietatea,sensibilitatea la cofeină,chiar şi anumite medicamente – peste 300 de medicamente pot interacţiona cu somnul normal.

Metode naturale

Ideal e să găseşti metode naturale prin care să-ţi regăseşti somnul – de la ceaiuri calmante până la tratamente homeopatice. Valeriana,folosită sub formă de infuzie,e un duşman de temut al insomniilor:adaugă o linguriţă de pulbere de rădăcină de valeriană într-o cană cu apă clocotită,şi bea ceaiul înainte de culcare.

Mai multe