Fertilizarea in vitro, pas cu pas

26 iulie 2016   Modă

În timp, infertilitatea a devenit o problemă pentru multe cupluri din lumea întreagă. Statisticile spun că unul din patru cupluri este diagnosticat cu infertilitate. Printre cele mai frecvente cauze de infertilitate sunt trompele înfundate, endometrioza, dereglările hormonale – în cazul femeilor, şi număr insuficient de spermatozoizi sau lipsa lor, anomalii, obstrucţii ale căilor ejaculatorii – în cazul bărbaţilor.

Veste bună este că această afecţiune se tratează cu succes. Iar una dintre metodele prin care se poate face asta este fertilizarea in vitro. Această procedură presupune crearea embrionului în afara corpului uman. Embrionii creaţi în laborator sunt apoi plasaţi în uter,iar şansele de sarcină cresc odată cu numărul de embrioni implantaţi.

Ştiai că?

Primul copil conceput prin metoda fertilizării in vitro este Louise Brown. S-a născut în Anglia,la 25 iulie 1978.

Etapele fertilizării in vitro

Odată ajuns la medicul specialist în infertilitate,cuplul este supus unor analize riguroase pentru a afla cu precizie care sunt cauzele infertilităţii. Procedura FIV se realizează în mai multe etape:

-         Stimularea ovariană-Femeia este supusă unui tratament hormonal de stimulare a ovarelor pentru a produce mai multe ovule.

-          Colectarea ovocitelor– Această procedură se realizează prin puncţie vaginală ghidată ecografic. Durează în jur de 10-20 de minute,timp în care pacienta primeşte o anestezie uşoară.

-          Fertilizarea ovocitelor cu materialul seminal provenit de la partenerul de viaţă– În ziua în care pacientei i se colectează ovocitele,partenerul donează sperma într-un recipient special,iar în laborator are loc procesul de fertilizare.

-          Transferul embrionului în uterul viitoarei mame– Este o procedură simplă,nedureroasă,care nu necesită anestezie.

Cu cât femeia are o vârstă mai mică,cu atât şansele de reuşită ale fertilizării in vitro sunt mai mari. Vârsta avansată a femeii scade şansele de reuşită ale acestei proceduri,cauzele principale fiind rezerva ovariană mică,calitatea scăzută a ovocitelor şi,nu în ultimul rând,răspunsul slab la stimularea ovariană.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

”Infertilitatea trebuie să fie tratată ca orice altă boală. În 95% dintre cazuri,ea are leac. Dar una dintre condiţii este ca perechea care-şi doreşte să aibă copii să meargă la medicul specialist în infertilitate pentru a primi un diagnostic corect şi un tratament adecvat în urma analizelor care sunt recomandate de medic. Ce ar trebuie să ştie cuplurile care nu pot avea copii este că nu toate problemele de infertilitate se rezolvă cu ajutorul fertilizării in vitro,unele îşi găsesc o rezolvare mai simplă,pur medicamentoasă. Dar,din nou,acest lucru trebuie decis de specialistul în infertilitate”.

Mai multe