Fibromul uterin: tratament cu şi fără bisturiu
Una din două femei trecute de vârsta de 35 de ani poate face fibrom uterin. În unele cazuri, afecţiunea e moştenită şi poate da complicaţii precum hemoragii sau infertilitate.
Fibromul uterin poate să apară până la menopauză. Se manifestă ca o tumoră benignă (necanceroasă) care se dezvoltă în peretele uterin,cel mai probabil din cauze de natură hormonală-dar pot fi de vină şi anticoncepţionalele,şi kilogramele în plus.
Fibromul începe să crească dintr-o singură celulă uterină,care continuă să se dividă anormal,până capătă forma unei aglomerări de consistenţă dură,ca de cauciuc. Dimensiunile sale variază,de la cea a unui făt de şapte luni până la o formaţiune de 12 kilograme. Există şi posibilitatea apariţiei mai multor fibroame,riscul fiind de 3 ori mai mare la femeile care nu au născut.
Atenţie!În timpul sarcinii,tumoarea benignă din uter poate duce la pierderea sarcinii şi la sterilitate.
Menstruaţia abundentă poate fi un semn
De obicei,fibromul nu prezintă simptome care să trimită suferinda la medic,dar când tumoarea se măreşte apare senzaţia de greutate în partea inferioară a abdomenului. Când survin sângerările abundente înseamnă că tumoarea are deja dimensiuni apreciabile.
Un fibrom mare declanşează menstruaţii abundente,prelungite şi/sau sângerări între ciclurile menstruale. Acest lucru se întâmplă pentru că fibroamele măresc suprafaţa mucoasei uterine.
Şi durerile în timpul actului sexual pot fi considerat un simptom care indică prezenţa unui fibrom. Nu ignora nici disconfortul creat de abdomenul balonat,constipaţia sau nevoia frecventă de a urina.
Metode eficiente de tratament
Doctorul Horaţiu Haradja,medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Donna Medical Center,spune că,în funcţie de dimensiunea fibromului şi de alţi factori care ţin de sănătatea pacientei,se optează pentru cea mai bună variantă de tratament:
Histerectomiaconstă în extirparea uterului în totalitate şi necesită chirurgie abdominală,vaginală şi/sau laparoscopică.
Prin miomectomie,doar fibromuleste extirpat.
Altă opţiune estetratamentul hormonal,menit să amelioreze simptomele şi să reducă sângerările,dar care nu reprezintă un tratament definitiv pentru fibroamele uterine.
Mai există opţiunea de embolizarea fibromului uterin – o metodă nouă,nechirurgicală. Această tehnică constă,practic,în astuparea vaselor de sânge care alimentează fibroamele,ceea ce duce la absorbţia formaţiunilor nedorite. Embolizarea redă fertilitatea femeilor care nu pot rămâne însărcinate din cauza existenţei unuia sau a mai multor fibroame uterin. De reţinut!De obicei,embolizarea poate îndepărta aproape toate tipurile de fibrom,cu condiţia ca pacienta să nu sufere de infecţii urogenitale. De asemenea,dacă există alte tumori de natură malignă la nivelul uterului şi al ovarelor,nu se recomandă procedura.
Cea mai sigură opţiune este terapia cu ultrasunete cu frecvenţă înaltă (HIFU),care distruge ţesutul tumoral prin supraîncălzirea acestuia. Această procedură 100% non-invazivă nu necesităanestezie generală.
Ştiai că...
...în prezent,în România,peste 50% dintre pacientele cu vârsta cuprinsă între 21 si 49 de ani sunt diagnosticate cu fibrom uterin? Una dintre metodele eficiente de tratament a fibroamelor uterine este reprezentată de procedura nechirurgicală de embolizare uterină,aceasta având o rată de succes intervenţional de 98%.
...doar 25% dintre paciente prezintă fibrom simptomatic,depistat în urma investigaţiilor medicale? Vârsta medie de fibrom simptomatic a scăzut la 32-35 de ani.