Glandă mică, probleme mari! Ce trebuie să ştii despre tiroidă
Cercetatorii au ajuns la concluzia că mulţi oameni suferă de diverse tulburări ale glandei tiroide, fără măcar să ştie asta. O mică perturbare a glandei tiroide are un impact foarte mare asupra întregii tale sănătăţi. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le ştii despre tiroidă.
Tiroida este o glanda în formă de fluture situată la nivelul gâtului. Aceasta are un rol esenţial în funcţia metabolismului.
Mărimea tiroidei e importantă! Atunci când tiroida ta este sănătoasă, nu o poţi simţi. Anumite afecţiuni o pot face să se umfle, precum cunoscuta guşă, sau poate forma noduli.
Hormonii produşi de tiroidă afectează mai multe funcţii vitale ale corpului, precum tensiunea, pielea, arderea caloriilor, digestia şi chiar fertilitatea.
Statisticile arată că, în ultimii ani, numărul de cazuri noi de persoane cu boli tiroidiene a crescut. Una dintre explicaţii este aceea că metodele de diagnostic precoce s-au îmbunătăţit. Dincolo de acest aspect şi de zestrea genetică, este vorba, însă, şi despre stilul nostru de viaţă: despre stres, despre expunerea la noxe, la alergeni alimentari sau de alt tip, care suprasolicită tiroida, declanşând boli care mai pot fi doar controlate , notează adevărul.ro.
Afecţiuni ale tiroidei
Hipotiroidie – apare în condiţii în care glanda tiroidă produce cantităţi mai mici de hormoni tiroidieni decât ar trebui şi duce la încetinirea mai multor funcţii ale organismului.
Hipertiroidie – apare atunci când glanda tiroidă produce hormoni în exces. Hormonul tiroidian controlează metabolismul şi influenţează rata batailor cardiace, digestia.
Simptome
Depresia, constipaţia, sensibilitatea la temperaturi scăzute şi transpiraţia sunt de asemenea, semne ale hipotiroidiei.
Şi creşterea în greutate este un semn că activitatea glanei încentineşte. Îngrăşarea este lentă şi o putem deosebi uşor de "efectul yo-yo", care nu e un semn de dereglare tiroidiană, ci urmarea unor obiceiuri alimentare nesănatoase.
Alte semne ale unei disfuncţii ale tiroidei sunt nervozitatea, tremuratul, dar şi sensibilitatea la temperaturi ridicate.
Femeile, cele vizate
Conform studiilor, 1 din 100 de oameni au o tiroidă mult prea activă, lucru care în mod cert, îţi afectează sănătatea. Cele mai afectate sunt femeile pentru că glanda are o legatură strânsă cu ovarele. Fluctuaţiile hormonilor feminini o influenţează puternic.
La pubertate - la fetele predispuse poate aparea o mică guşă care tradează o tiroida cam leneşă. În această perioadă, nivelul estrogenilor creşte progresiv şi creează o nevoie suplimentară de hormoni tiroidieni. Sub supraveghere medicală totul revine la normal în câteva luni.
La menstruaţie - înainte de ciclu, unele femei observă o creştere uşoara în volum a gâtului, cum altele îşi simt sânii uşor măriti. Explicaţia: creşterea nivelului de estrogeni duce la hipervascularizarea glandei în urma stimulării sale. Un dezechilibru tiroidian poate dăuna fertilităţii, dar un dozaj hormonal rezolva problema.
La menopauză - după 50 de ani, hipotiroidia este des întâlnită. Hormonii feminini sunt tot mai puţini şi asta duce la o îmbătrânire prematură a glandei. La primele semne (oboseala, modificarea greutăţii), medicii recomandă un consult.
Sursă: csid.ro, sfatulmedicului.ro, elle.ro