Gust amar în gură. Nu scapi de el? Iată cele mai frecvente 3 cauze

4 iulie 2016   Modă

Dacă ai gust amar în gură, trebuie să ştii că sunt mai mulţi factori care declanşează apariţia acestuia. Nu este vorba doar de ingeratul unor alimente, precum usturoi sau ceapă. De obicei, cele care emană sulf modifică mirosul respiraţiei.

Dacă senzaţia de gust amar în gură persistă, se prea poate să fie vorba despre afecţiuni mai serioase,nicidecum de consumul unui anumit aliment. De multe ori,prima pe lista cu vinovaţi este igiena precară. Periajul limbii este la fel de important ca periatul corect al dinţilor,timp de cel puţin două minute. Altfel, dacă acest gust amar în gură e prezent mult timp, rişti să-ţi pierzi pofta de mâncare şi să suferi de complicaţii la nivel digestiv.

Adesea,după investigaţii,cel mai adesea este vorba despre bolile digestive,ale căilor respiratorii,ale afecţiunilor cavităţii bucale şi celor dentare. Ştiai,sigur,că şi fumatul are legătură cu gustul amar persistent.

Dacă senzaţia de gust amar în gură nu dispare după ce acorzi mai multă atenţie igienei dentare,nu mai ai încotro:trebuie să consulţi un medic;acesta îţi va face investigaţii şi apoi îţi va da tratamentul potrivit. Dar înainte de a ajunge la medic,asigură-te că faci totul ca să reduci senzaţia de gust amar în gură. Cu alte cuvinte,vezi mai întâi dacă nu cumva iei unele medicamente care influenţează această problemă sau ai alte afecţiuni.

Gust amar în gură dacă urmezi unele tratamente

În multe cazuri pastilele lasă în gură un gust amar,care persistă chiar dacă exagerezi cu periatul dinţilor. Efectul e şi mai intens dacă iei medicamentele doar cu puţină apă ori le mesteci sau astepţi să se topească în gură.

De obicei,gustul greu apare din cauza antibioticelor,în special,dar şi antidepresivele,care usucă gura,pot fi de vină. De asemenea,tratamentele chimioterapice dau acest efect advers. Trebuie să ştii că şi multivitaminele pot provoca senzaţia de gust amar în gură, mai ales cele care conţin minerale,precum zinc,cupru,crom şi calciu.

Ai probleme cu sinusurile sau cu ficatul

Răcelile,infecţiile sinusurilor şi alte afecţiuni respiratorii usucă gura şi pot determina apariţia amărelii. Şi pentru că sunt infecţii,ele sunt tratate cu pastile şi creme care distrug fungii,la rândul lor factori care declanşează un gust amar în gură. Din fericire,efectul este temporar şi durează până când infecţia dispare din corp.

De asemenea,poate fi ceva de la ficat. Acesta secretă bila,un lichid amar care intervine în digestia lipidelor. Dacă ai pe limbă un strat albicios,gura e uscată,te simţi obosită şi ai dureri abdominale,mergi la medic. Foarte posibil să ai vezica biliară inflamată.

Gust amar în gură dacă ai deficienţe de vitamine

O altă cauză a gustului amar este deficienţa de vitamine şi minerale,mai precis de vitamina B12 şi de zinc. Le poţi găsi în alune,seminţe de dovleac,ciocolată neagră,fructe de mare şi ouă.

Mai multe