Hemoroizii: ce sunt şi cum previi apariţia lor
6 din 10 adulţi suferă de hemoroizi. Sunt o problemă medicală majoră. Tinerii au început să fie şi ei în pericol. Ruşinea îi face pe mulţi suferinzi să nu meargă la doctor. Azi vorbim despre hemoroizi, ce sunt şi cum previi apariţia lor.
Ce sunt hemoroizii
Sunt dilataţii venoase patologice la nivelul canalului anal. Sunt asemănători cu varicele. Structurile devin patologice când se inflamează. Persistenţa inflamaţiei duce la dilatarea vasculară patologică, internă sau externă.
De ce apar hemoroizii
Tipuri de hemoroizi
Hemoroizii interni
Sunt pe interiorul canalului anal şi nu provoacă dureri. Sunt puţini nervi în acea zonă. Singurul simptom care poate apărea că aveţi hemoroizi interni e defecarea cu sânge.
Hemoroizii externi
Apar sub pielea din jurul anusului unde sunt mulţi nervi. Apar sângerări şi dureri locale. Pot creşte şi provoca umflaturi în zona anusului. Au textură moale şi umedă, cu o nuanţă de roz deschis. Pot provoca dureri când mergeţi la toaletă.
Hemoroizii trombozaţi
In momentul în care se formează cheaguri de sânge în interiorul umflăturilor, în cazul hemoroizilor externi, pot apărea dureri şi sângerări frecvente.
Stadii de dezvoltare a hemoroizilor
- stadiul I - este momentul in care apar sangerarile anale (rectoragii) la defecatie, fara prolabarea maselor hemoroidale (hemoroizi interni).
- stadiul II - odata cu hemoragia, va aparea si prolapsul maselor hemoroidale, insa acestea se pot reduce spontan.
- stadiul III – in timpul defecatiei sau la efort se poate produce prolapsul maselor hemoroidale care trebuie impinse inapoi in rect, fiind reductibile manual
- stadiul IV - masele hemoroidale ies in afara anusului sub forma unei umflaturi ireductibile.
Hemoroizii - simptome frecvente
- sangerare anala - apare in timpul defecarii, dar cantitatea pierduta este mica si doar in unele cazuri poate duce la aparitia anemiei severe
- dureri - durerile si disconfortul in timpul defecarii reprezinta un simptom al bolii hemoroidale. Hemoroizii se pot umfla si deveni durerosi atunci cand apar leziuni pe suprafata lor sau cand se formeaza cheaguri de sange in interiorul lor. Durerile mai pot sa apara si in timpul statului indelungat pe scaun
- prurit anal - se manifesta prin aparitia unei senzatii de mancarime, fiind insotita si de senzatii de arsuri si dureri locale
- inflamatii - atunci cand se formeaza cheaguri de sange la nivelul hemoroizilor, acestia se inflameaza si devin tari si durerosi la atingere. La exterior capata o culoare albastra spre violet.
Investigaţii amănunţite pentru hemoroizi
Diagnosticul este pus după o serie de teste. Examenul proctologic este recomandat. Medicul va examina canalul anal şi rectul inferior. După caz, se recomandă următoarele investigaţii:
- tuseul rectal - este un examen digital pentru verificarea completa a rectului inferior si a canalului anal pentru diagnosticarea (prin palpare) a formatiunilor patologice din interior, de pe peretii rectali si a mucoasei rectale.
- anuscopia sau rectoscopia (de cele mai multe ori videoasistata) - permite examinarea anusului si a rectului inferior cu ajutorul unui anuscop, un tub metalic cilindric, cu o lungime in jur de 10 cm, dotat cu un sistem optic. anuscopia permite diagnosticarea hemoroizilor, a fisurilor si fistulelor anale.
- endoscopia digestiva inferioara (rectosigmoidoscopia) - examinarea rectului poate fi facuta cu un rectoscop si are scopul de a investiga partea inferioara a tractului gastrointenstinal, care cuprinde colonul, rectul si colonul sigmoid.
- colonoscopia, in schimb, presupune examinarea intregului colon, evaluarea starii mucoasei intestinului gros si ajuta la detectarea hemoroizilor interni. sigmoidoscopia si colonoscopia sunt procedee de diagnostic care mai pot detecta si afectiuni mai grave precum cancerul de colon sau bolile inflamatorii ale acestuia.
- videoanuscopia - cu ajutorul unui dispozitiv prevazut la un capat cu o camera video ce vizualizeaza prin intermediul unui anuscop de plastic introdus in canalul anal.
Netratarea hemoroizilor - complicaţiile care apar
- anemie - sangerarile cronice pot duce la pierderea unor cantitati mari de sange si la aparitia anemiei. anemia inseamna ca organismul nu mai are suficiente globule rosii care sa duca oxigenul spre restul celulelor din corp. simptomele anemiei sunt oboseala, slabirea organismului si stari de lesin.
- tromboza hemoroidala acuta - sau strangularea hemoroizilor din cauza faptului ca pachetul hemoroidal nu mai primeste cantitatea necesara de sange. Prima manifestare este aparitia unei umflaturi externe in zona anusului, de marimea unui bob de fasole, cu o textura mai dura. in urma acestei complicatii pot sa apara episoade de durere acuta.
Tratamentul hemoroizilor
- scleroterapie - este o procedura recomandata pentru hemoroizii interni de mici dimensiuni, de gradul i sau ii. scleroterapia presupune injectarea unei substante care cicatrizeaza tesutul inflamat si reduce fluxul de sange catre hemoroid.
- bandajarea hemoroizilor - ligaturarea cu benzi elastice este efectuata in cazul hemoroizilor interni de gr. 1, 2 si foarte selectiv in gr. 3. Procedura presupune aplicarea unor benzi speciale de cauciuc care reduc dimensiunea hemoroizilor si faciliteaza caderea lor, fara durere.
- terapia de coagulare in infrarosu - este folosita pentru a trata hemoroizii de dimensiuni mici si medii. Caldura creata de lumina infrarosie produce cicatrizarea tesutului si disparitia hemoroidului.
- hemoroidectomia - daca procedurile de mai sus nu dau rezultate, se poate interveni chirurgical. aceasta procedura presupune indepartarea hemoroizilor interni sau externi care sunt intr-un stadiu avansat -- este cea mai eficienta metoda de tratament, evident cand vorbim de gesturi chirurgicale, pot aparea complicatii, iar refacerea dureaza intre doua si patru saptamani. Dupa interventie, se va aplica un anestezic local, iar ameliorarea durerii dureaza intre 3 si 6 saptamani. Complicatiile includ sangerari, dureri si retentie urinara sau infectii locale.
- medicamente - pentru tratarea hemoroizilor, este recomandata utilizarea unor medicamente care sa calmeze durerea si, in acelasi timp, sa reduca inflamatia.
- unguente si supozitoare - pentru oprirea proceselor de inflamatie si reducerea acestora.
Hemoroizi - prevenirea aparitiei si dezvoltării
- corectarea dietei - alimentatia zilnica: cel putin doi litri de apa si alimente cu fibre (porumb, ovaz, nuci, fasole, dovlecei, legume si fructe proaspete). O dieta corecta si echilibrata ajută tranzitul şi ţine constipaţia la distanţă.
- evitarea condimentelor si alcoolului - exclude produsele picante, condimentate, prajite, afumate si bauturile alcoolice tari. Ele ajută la dilatarea vaselor de sange din zona anala.
- evitarea sedentarismului - statul pe scaun mult timp si chiar statul in picioare pot duce la aparitia hemoroizilor. Faceţi o pauză de 5 minute la fiecare ora. Folosiţi un scaun moale în loc de tare.
- igiena corecta - evitati fortarea excesiva si statul prelungit pe WC (pot duce la dezvoltarea crizelor hemoroidale). Daca aveţi hemoroizi cronici, renuntati la hartia igienică si folosiţi serveţele umede sau spalarea cu apă.
- stil de viata sportiv - incepeti sa faceti mai multa miscare (gimnastica, inotul, plimbari mai lungi pe jos etc.).
- renuntarea la efortul fizic intens - daca prezentati simptomele unui inceput de boala hemoroidala, este recomandat sa renuntati la efortul fizic intens pentru a evita suprasolicitarea musculara din zona bazinului si perineului. Este interzisa practicarea exercitiilor de forta pe aparate de fitness, ridicarea greutatilor, mersul pe bicicleta si calaria.
Sursa: medlife.ro