Hepatita C, virusul care provoacă ciroză
Spre deosebire de hepatita A, care este se vindecă uşor, virusul hepatitei C afectează grav activitatea ficatului, iar tratamentul este extrem de lung şi costisitor. Iată cum se transmite şi ce simptome are!
Modul de transmitere
Dacă hepatita A mai este numită şi boala mâinilor murdare,iar virusul se ia de pe alimentele contaminate,hepatita C se transmite prin sânge infestat. Poate fi luată de la stomatologie,dacă instrumentele folosite nu sunt bine sterilizate,dar şi de la saloanele de tatuaje. Se transmite de la mamă la făt,dacă mama are boala,dar şi prin contacte sexuale neprotejate. Hepatita C are efecte pe termen scurt (hepatită acută),sau pe termen lung (hepatita cronica),cel mai des întâlnit efect fiind ciroza.
Citeşte şi:
Hepatita A,boala mâinilor murdare
S-a lansat o platformă cu informaţii despre hepatită
Ce simptome are
Heptita C nu are simptome evidente. Mai mult,pot trece şi 30 de ani de la contaminarea cu virusul,până la declanşarea bolii. Printre simptome se numără o stare generală de rău,o paloare gălbuie a pielii,slabiciune fizică,lipsa apetitului,oboseală,greaţă şi dureri abdominale.
În ce constă tratamentul
Nu toate persoanele infectate necesită tratament. Cazurile grave au nevoie însă de tratament pe bază de interferon,o substanţă care întăreşte sistemul imunitar. Interferonul are însă şi efecte secundare,din acest motiv este contraindicat persoanelor care suferă de afecţiuni autoimune,depresie,sau anumite boli ale sângelui. Însă,chiar dacă urmează un tratament,cele mai multe dintre persoanele care au hepatita C dezvoltă în final ciroză şi au nevoie de un transplant de ficat.