Hidrosalpinx, una dintre cauzele infertilităţii
Una dintre cel mai des întâlnite cauze de infertilitate feminină este hidrosalpinx, ce se manifestă prin blocarea trompelor uterine de un lichid seros, blocând practic contactul dintre spermatozoid şi ovul.
Pentru a a afla mai multe despre această afecţiune, cum o poţi depista şi mai ales care sunt şansele de a rămâne însărcinată atunci când primeşti acest diagnostic, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică- ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Cauzele afecţiunii
Din păcate, este o afecţiune pe care femeile o pot avea de mai mulţi ani fără ca măcar să bănuiască acest lucru. Iar dacă femeia nu îşi doreşte o sarcină, hidrosalpinx poate rămâne o boală netratată, ne-a spus doctorul Vythoulkas. Astfel, sfătuiesc femeile ce îşi doresc să rămână însărcinate şi să trăiască miracolul sarcinii şi al naşterii, să nu mai întârzie vizita la medicul specialist în infertilitate pentru începerea investigaţiilor, primirea unui diagnostic şi a unui tratament care să dea rezultate. Principalele cauze ale acestei afecţiuni sunt ca urmare a unei infecţii contactate în urma unui raport sexual neprotejat, cel mai adesea chlamydia şi gonoreea. Acestea cauzează o infecţie a trompelor uterine, ducând apoi la hidrosalpinx. Alte cauze mai pot fi prezenţa endometriozei sau cancerul ovarian sau tubar, tuberculoza trompelor ori o intervenţie chirurgicală urmată de o infecţie.
Ce simptome prezintă?
Simptomele, aşa cum spuneam, pot să apară foarte târziu, la mulţi ani după ce boala s-a instalat. De regulă, hidrosalpinx apare la o lună după infecţie şi poate persista mai mult de 20 de ani, timp în care femeia nu poate concepe un copil. Simptomele ce pot apărea sunt durerile abdominale, alterarea stării generale, pierderile de sânge. Diagnosticul se pune cu ajutorul ecografului de înaltă performanţă, iar dacă hidrosalpinxul este mic nu poate fi diagnosticat ecografic, fiind necesară o salpingografie sau radiografierea trompei uterinei cu ajutorul unei substanţe de contrast, a adăugat dr Vuthoulkas. O altă modalitatea de a pune diagnosticul este laparoscopia, aceasta fiind şi una dintre metodele de a elimina afecţiunea. Această intervenţie puţin invazivă se recomandă a fi făcută înaintea de începerea procedurilor de fertilizare in vitro şi constă în înlăturarea trompei sau a trompelor afectate.
Sursa foto: linkedin.com