Înnegrirea unghiilor. 4 cauze şi când trebuie să mergi la medic

25 aprilie 2017   Modă

Mulţi dintre noi sunt familiarizaţi cu înnegrirea unghiilor şi, implicit, cu căderea lor. Puţini ştiu însă că modificările patologice ale unghiilor pot semnala un hematom sau un melanom subunghial.

Traume repetitive, o cauză pentru înnegrirea unghiilor

De cele mai multe ori,unghiile se înnegresc din cauza traumelor repetitive,rezultate din lovirea piciorului sau din purtarea unor pantofi nepotriviţi. Dacă înnegrirea unghiilor apare la scurt timp după un antrenament sau o zi în care ai purtat pantofi prea strânşi sau prea largi,este probabil ca asta să fie cauza.

Traumatismele recurente variază de la o formă uşoară (de exemplu,o mică decolorare sub unghie),până la una severă (adică sânge sub unghie). În cazurile uşoare,nu este necesar un tratament. În cazurile severe,sângerările de sub unghii pot provoca detaşarea unghiei-parţial sau total. Acest proces poate fi destul de dureros,mai ales dacă detaşarea este doar parţială. Dacă unghia cade,poate dura mult timp pentru ca ea să crească din nou (în jurul unui an pentru unghiile mari şi între 3-6 luni pentru unghiile mai mici). Mergi la medic dacă pielea din jurul unghiei este roşie şi inflamată. Acesta poate fi un semn al unei infecţii.

Citeşte şi:Obiceiuri care-ţi afectează sănătatea unghiilor

Hematom subunghial

Ai scăpat ceva pe picior şi s-a ajuns la înnegrirea unghiilor? Traumatismul poartă denumirea de hematom subunghial. Se identifică foarte uşor,căci apare imediat după un incident,şi se caracterizează prin acumularea de sânge sub unghie. Aceasta cauzează,de obicei,o senzaţie dureroasă,care poate fi ameliorată prin înţeparea unghiei cu un ac mic,pentru a evacua sângele. Această procedură va atenua durerea şi trebuie făcută de medic.

Citeşte şi:Remedii naturale pentru unghii decolorate şi îngălbenite

Infecţiile fungice duc la înnegrirea unghiilor

Infecţiile fungice,cum este ciuperca piciorului,pot să transforme o unghiesănătoasă într-una cu probleme(unghie galbenă,albastră sau neagră). Această gamă de culori este unică pentru infecţiile fungice. Dacă suferi de înnegrirea unghiilor şi crezi că ai o infecţie fungică,mergi la doctor. Opţiunile de tratament variază în funcţie de severitatea infecţiei-cazurile uşoare sunt deseori abordate cu medicamente topice,în timp ce infecţiile fungice mai agresive necesită medicaţie orală sau chiar tratament cu laser.

Cancer de piele

Iată un alt motiv pentru a utiliza protecţie solară:melanomul-cea mai gravă formă de cancer de piele-poate să se dezvolte sub unghie şi să provoace hiperpigmentarea pielii. Unul dintre semnele ameninţătoare este decolorarea care se extinde dincolo de unghie şi pe cuticule. În timp ce melanomul poate fi mortal,este extrem de rar şi poate fi tratat dacă este diagnosticat din vreme.

Credit foto: www.runnersworld.com

Mai multe