Legătura dintre digestia lentă şi problemele emoţionale

20 noiembrie 2015   Modă

De obicei, când ai probleme cu digestia, cum ar fi acidul gastric, arsuri la stomac, reflux, gaze, balonare sau constipaţie, primul lucru pe care te concentrezi este dieta.

Adevărul este că regimul alimentar are legătură  cu majoritatea problemelor de sănătate şi,în special,cu cele digestive. Dar ar trebui să ai în vedere,de asemenea,şi importanţa emoţiilor tale,care de multe ori acţionează ca factori declanşatori ai unora dintre aceste dezechilibre.

Un cerc vicios

Creierul nostru este conectat la sistemul nostru digestiv. Cele două comunică şi bunăstarea unuia depinde de bunăstarea celuilalt. Astfel,dacă sistemul digestiv primeşte o stimularea negativă,digestia va fi afectată negativ. Şi,în acelaşi timp,dacă anumite alimente nu au fost digerate în mod corespunzător,starea de spirit va fi afectată.

Soluţia este simplă: o stare mentală pozitivă va ajuta la digestie şi o digestie bună va contribui la o stare mentală echilibrată.

Stresul  şi digestia

Cine nu a simţit,la un moment dat,că stomacul a fost deranjat după ce a experimentat ceva neplăcut? Corpul nostru păstrează instinctele de supravieţuire de bază şi este evident că sistemul digestiv nu este o prioritate,atunci când se confruntă cu o situaţie dificilă. 

Care sunt emoţiile care te pot afecta?

În plus faţă de stres,emotiile care afectează uşor sistemul digestiv sunt următoarele: anxietatea,tristeţea,excitarea sau furia.

Nu toate persoanele care trăiesc aceste emotii puternice vor avea probleme cu digestia.

Cele mai frecvente tulburari

Cele mai frecvente probleme digestivecare au o origine psihosomatică sunt următoarele:dispepsia,sindromul de colon iritabil sau colita,gastrita,hernia hiatală şi ulcerul gastric.

Remedii naturale

Odată ce ţi-ai dat seama că o problemă digestivă poate avea mai multe cauze,ar trebui să tratezi şi parte emoţională. Cel mai bine este să consulţi un terapeut holistic,care va lua în considerare toate aspectele diferite ale unei boli (dieta,stilul de viata,psihologie etc.),dar,de asemenea,ar trebui să încerci şi câteva remedii naturale.

Poţi folosi plante medicinale cu proprietăţi de relaxare care vor ajuta la reglarea sistemului nervos:cele mai cunoscute sunt lămâia,floarea pasiunii,floarea de tei sau valeriana.

Suplimentele naturale şi alimentele care ajută la echilibrarea sistemului nervos sunt:orezul şi cerealele integrale,drojdia de bere,nucile,legumele verzi, curmalele,fasolea garbanzo,năutul şi bananele.

Evită alimentele care stimulează,irita sau modifica sistemul nervos sau digestiv: cafeaua prăjită,sifonul,guarana,alcoolul,zahărul alb şi aditivii alimentari (conservanţi,coloranţi şi arome).

Mai multe