Luna naşterii îţi dictează riscul de boli

11 iunie 2015   Modă

Ştiai că data naşterii poate influenţa starea ta de sănătate? Anunţul a fost făcut de o echipă de cercetători care au analizat datele medicale a peste un milion şi jumătate de oameni.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical de la Universitatea Columbia au descoperit că există o corelaţie între luna în care te-ai născut şi riscul de a dezvolta diverse probleme de sănătate,inclusiv boli de inimă,infecţii virale şi ADHD.

Dr. Nicholas Tatonetti,profesor asistent de informatică biomedicală la Universitatea Columbia şi autor al studiului a declarat pentru Huffington Post  că „este bine cunoscut faptul că mediul poate fi un factor foarte important în dezvoltarea timpurie a multor afecţiuni,mai ales în contextul unor variante genetice particulare“.

Pentru acest studiu,cercetătorii au analizat datele medicale a 1.7 milioane de oameni. Aceste informaţii au fost preluate din bazele de date din New York City. Au fost studiate peste 1.600 de boli. Oamenii de ştiinţă au descoperit că 55 dintre aceste boli sunt „dependente semnificativ“ de luna naşterii. De ce? Specialiştii spun că perioada din an în care te-ai născut dictează o mare parte dintre factorii de mediu la care te expui în timpul naşterii şi apoi,odată cu trecerea timpului,la dezvoltarea organismului.

Iată o trecere în revistă a unora dintre cele mai importante descoperiri:

În general,copiii născuţi în luna octombrie au cel mai mare risc de  a se îmbolnăvi,iar cei născuţi în luna mai au slabe şanse de a fi diagnosticaţi cu afecţiuni.

Riscul de astm este mai mare pentru prichindeii născuţi în lunile iulie şi octombrie.

Copiii care se nasc în luna noimbrie au fost la cel mai mare risc de a dezvolta ADHD.

Micuţii născuţi în luna martie riscă să fie diagnosticaţi cu probleme cardiace,inclusiv fibrilaţie atrială,insuficienţă cardiacă congestivă şi tulburări de valvă mitrală.

Copiii născuţi iarna au un risc mai mare de a suferi de probleme neurologice.

Înainte de a programa o vizită la medic,cercetătorii spun că riscurile identificate nu sunt suficient de mari pentru a provoca îngrijorare sau justifica luarea de măsuri preventive.

„Aspectul cel mai interesant al cercetării noastre este că rezultatele studiului pot deschide noi oportunităţi de cercetare în ceea ce priveşte expunerile la factorii de mediu,care pot duce la un risc crescut de anumite boli“,a spus Tatonetti.

Credit foto:www.huffingtonpost.com

Mai multe