Lupus: boala misterioasă care afectează femeile

12 ianuarie 2016   Modă

Lupus este numele unei maladii autoimune care afectează viaţa a mii de persoane din România – în special femeile. Află care sunt cauzele şi care sunt simptomele acestei afecţiuni greu de depistat.

Pentru mulţi dintre noi,lupus este mai ales o maladie pomenită des în serialele Dr. House. Dar ce este de fapt această boală?

O maladie autoimună

În fapt,există mai multe forme de lupus,dar cel mai întâlnit este lupusul eritematos sistemic. Este o maladie cronică,cauzată de faptul că sistemul imunitar produce anticorpi care atacă celulele din organism,conducând la o inflamaţie generalizată şi leziuni ale ţesuturilor. Cu alte cuvinte,este o maladie autoimună. Cauzele rămân neidentificate. Se crede că poate fi declanşată în urma unui cumul de factori genetici,de mediu şi hormonali.

Cele mai afectate sunt femeile tinere

Cele mai afectate sunt femeile aflate la vârsta la care pot să aibă copii. Raportul îmbolnăvirilor este de 9 femei la un bărbat. Toate părţile corpului pot fi afectate (de aceea boala e sistemică):articulaţiile,pielea,creierul,plămânii,rinichii,vasele de sânge...  Diagnosticul precis poate fi pus de un doctor specialist în lupus,fiindcă presupune o serie de analize specifice.

Simptome specifice

Lupusul eritematos sistemic (sau diseminat) apare la trei sferturi din suferinzii de lupus. Boala se localizează în special la nivelul pielii,manifestându-se prin leziuni specifice,care apar la partea superioară a corpului sau în zone diferite ale corpului.  Cele mai frecvente sunt erupţiile cutanate pe faţă,la nivelul ochilor şi pe pomeţi,în formă de mască „de lup” sau de fluture. Alte simptome pot fi:

-Dureri articulare:în special la degete,la încheietura mâinilor,la glezne. Aceste locuri se înroşesc,se încălzesc şi se umflă (la 75 % din suferinzi).

-Manifestări pulmonare:tuse sau dificultatea de a respira se manifestă la circa o treime din suferinzi. Aceştia prezintă inflamaţii ale pleurei,membrana subţire care înveleşte plămânii.

-Manifestări sanguine:sunt prezente la 85 % din pacienţi. Scade numărul de globule roşii în sânge,scad şi globulele albe precum şi numărul de trobocite,ceea ce favorizează sângerările.

-Manifestări la nivelul ochilor:inflamaţie şi uscăciune oculară

-Afecţiuni relanle:pot evolua în maladii renale cronice.

Mai multe