Menstruaţie neregulată: Posibile cauze
Menstruaţia neregulată este foarte frecventă în viaţa unei femei. În majoritatea cazurilor, perioadele lungi de stres pot afecta ciclurile normale, astfel încât te poţi trezi că ai nevoie de absorbante cu câteva zile mai devreme sau cu două - trei săptămâni mai târziu.
Pot exista mai mulţi factori care determină menstruaţia neregulată. Nutriţia şisănătatea tasunt,fără îndoială,esenţiale pentru ca aceasta să se comporte normal.
Ce este menstruaţie neregulată?
Ţi s-a întâmplat,probabil,de mai multe ori să te sperii când ai văzut că menstruaţia a întârziat pe perioade mai lungi de timp,iar tu ştiai sigur că nu eşti însărcinată. Sau poate ai avut pete neregulate ori dintr-o dată te-ai trezit că e mai rău decât în oricare altă lună.
Cicluri menstruale normale durează între 21 şi 35 de zile. Este normal să treacă cinci sau şase de la prima menstruaţie şi până în momentul în care ciclul este stabil. Aşa că,pe măsură ce îmbătrâneşti,ele tind să fie regulate până când ajungi la 40 sau 45 de ani,când menopauza îincepe să progreseze.
Aşadar,neregulile sunt toate procesele anormale pe care le poţi identifica imediat,precum lipsa durerii,întârzierile mari,creşterea anormală a fluxului,sau sângerarea de două ori într-o lună.
Oligomenoreea
Această boală se manifestă prin rărirea perioadelor de ciclu,de la lunar la o dată la patru luni sau ocazional. Uneori,aceasta este o particularitate a unei femei sau problema se manifestă din cauza sindromului ovarului polichistic,care este foarte comun atunci când ai oligomenoree.
Insuficienţa ovariană prematură
În unele cazuri,femeile rămân fără menstruaţie chiar înainte de a împlini 40 de ani. Atunci li se opreşte ovulaţia. Aceasta este cauzată de o insuficienţă ovariană prematură. Posibila cauză a instalării “menopauzei” atât de devreme poate fi osteoporoza. Astfel,aceste femei vor avea nevoie de un tratament hormonal obligatoriu.
Dismenoreea
Aceasta se traduce prin simptome foarte dureroase în preajma menstruaţiei. Deşi asta nu este o boală foarte gravă,crează un disconfort în viaţa de zi cu zi. Remediile făcute de casă,cum ar fi băile calde sau utilizarea plantelor cu proprietăţi analgezice,te pot ajuta în aceste perioade ale lunii.
Endometrioza
Dacă ai dureri,înainte şi după perioada de menstruaţie şi un ciclu neregulat,de obicei mult mai lung decât în mod normal,poţi să suferi de endometrioză. Aceasta ar putea cauza infertilitate. Este oboală gravăcare necesită tratament,de aceea este important să te consulte un medic atunci când observi orice simptome.
Fibromul uterin
Acestea sunt cele mai comune tumori non-canceroase de care suferă femeile de vârstă fertilă. Semnele de fibrom uterin pot fi foarte diferite:perioade foarte lungi fără menstruaţie,sângerari în mijlocul ciclului şi altele.