Metabolismul s-a modificat? Iată ce poţi face
Probabil că multe au fost dăţile în care ai urmat timp de câteva luni diete stricte, numărând fiecare calorie pe care ai pus-o în farfurie, şi nu ai văzut niciun rezultat. Dar ştii de ce se întâmplă acest lucru? Trebuie să te întrebi dacă nu s-a modificat metabolismul.
Atunci când te decizi să ţii o dietă pentru a slăbi,poţi forţa organismul care nu o să mai funcţioneze la fel de bine. Pentru a-l face să fie la fel de activ,nu trebuie să ai o viaţă sedentară,pentru că nici nu vei slăbi,dar nici nu te vei îngrăşa.De obicei,trebuie să mergi la un doctor sau nutriţionist care-ţi va prescrie un regim alimentarîn funcţie de nevoile organismului. Dar mereu trebuie să ştii care este problema care stă la bază şi cum o poţi remedia. Deoarece,este posibil ca metabolismul să se fi schimbat,schimbare care este produsă de diferiţi factori.
Ce este metabolismul:
Ai auzit multe despre metabolism,mai ales despre modul în care acesta ajută la determinarea rapidă sau lentă a procesului de slăbit. Cu alte cuvinte,metabolismul este un set de reacţii chimice care ajută la eliberarea energiei în corp şi îmbunătăţirea funcţiilor celulare. Toate acestea se realizează prin procese duale de catabolism şi anabolism,care sunt responsabile pentru următoarele:
-Ajută procesul de respiraţie;
-Livrează oxigen la celule;
-Consolidează circulaţia;
-Menţine temperatura corpului;
-Permite digerarea alimentelor;
-Absoarbe substanţele nutritive;
-Elimină deşeurile prin urină.
Aşadar,metabolismul este extrem de complex şi include unele dintre cele mai fundamentale proprietăţi ale corpului care,la rândul său,implică mai multe organe. În timp,se poate schimba şi sunt afectate de factorii externi.
De ce se schimbă metabolismul:
Schimbările hormonale
Metabolismul se schimbă pe parcursul anilor. În timp ce genetic moştenim un metabolism mai activ sau mai lent,pe măsură ce cresc capacităţile de a slăbi,la fel de uşor acestea scad. În cazul femeilor,menopauza determină organismul să producă mai puţin estrogen şi progesteron,acestea fiind cele care provoacă mici modificări.
Modificări ale ratei metabolice şi un metabolism bazal scăzut înseamnă că avem nevoie de mai puţină energie pentru a rezista zilnic. De aceea,orice supliment de care corpul nu are nevoie,este transformat în grăsime. În plus,dacă în timpul dietei ai pierdut masă musculară,ai scăzut şi mai mult rata metabolică.
Exerciţii fizice
Poate ai venit acasă obosită şi toată ziua ai fost în mişcare,dar acest lucru nu se reflectă atunci când te uiţi în oglindă. În plus,
au nevoie de energie,ca ritmul cardiac să fie normal şi constant. Asta înseamnă că ai nevoie de exerciţii de aerobic,care sunt bune pentru sănătatea inimii,deoarece menţin metabolismul activ.
În cazul în care stilul de viaţă este unul sedentar sau metabolismul este moderat activ,organismul se adaptează la nivelul de energie stabilit. În cazul în care nu câştigă în mod activ în greutate,nu va fi capabil să dea un gram jos.
Consumul de anumite alimente
Anumite alimente,atunci când sunt mâncate în mod regulat,pot modifica funcţionarea metabolismului. De aceea,în cazul în care corpul este învăţat cu anumite alimente,cum sunt zaharurile,grăsimile saturate,glutenul,carnea roşie sau alimentele procesate,sunt încetinite procesele celulare de bază.