Mihai Olteanu, medic primar pneumolog: „Tratamentul biologic reprezintă cel mai important factor de luat în considerare atunci când vorbim de astmul sever“

28 decembrie 2021   Modă

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.) şi Societatea Română de Pneumologie (SRP) au iniţiat campania „e-astm sever” prin care îşi propun oferirea accesului la informaţii cu privire la astmul sever şi impactul asupra pacienţilor.

Astmul sever reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza costurilor directe şi indirecte şi a riscului asupra vieţii pacientului. Pentru că au înţeles nevoia de informare, dat fiind că una din zece persoane cu astm are o formă severă a bolii, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.) şi Societatea Română de Pneumologie (SRP) pun la dispoziţia pacienţilor şi platforma de informare www.eastmsever.ro, ca parte integrantă din Campania Naţională de Informare şi Educare „RESPIR” (www.viatacuastm.ro) prin care îşi propun oferirea accesului la informaţii cu privire la astmul sever şi impactul asupra pacienţilor. Dr. Mihai Olteanu, medic primar pneumolog, a explicat pentru Adevărul care sunt tipurile de astm sever, ce complicaţii pot cauza şi ce metode de tratament există la ora actuală:

Care sunt principalele cauze ale apariţiei astmului sever?

Un risc crescut pentru dezvoltarea astmului îl reprezintă infecţiile respiratorii virale din copilărie, terenul alergic, funcţia pulmonară redusă, expunerea la fumul de ţigară sau expunerea constantă la alte noxe şi, bineînţeles, istoricul familial de astm, care are un cuvânt foarte important de spus în această etiologie. Totuşi, efectul acestor factori asupra diagnosticului de astm sever rămâne neclar. Practic, cauzele astmului sever rămân necunoscute.

Principalele cauze pentru care o persoană poate avea un diagnostic de astm sever nu sunt cunoscute cu adevărat. Factorii care sunt consideraţi a sta la baza acestui diagnostic sunt, aşa cum spuneam, cei genetici în primul rând şi cei care ţin de profilul pacientului, mai mult din punct de vedere clinic, adică nivelul expunerii, dacă este fumător, dacă este expus la noxe profesionale sau domiciliale, dacă are comorbidităţi, cât de compensate sunt acestea şi nu în în ultimul rând dacă este aderent la tratamentul antiasmatic, adică dacă respectă atât frecvenţa administrării tratamentului, cât şi tehnica dispozitivului inhalator pentru că tratamentul astmului, inclusiv al astmului sever, este eminamente inhalator, iar pentru aceasta trebuie o tehnică optimă care să aducă practic medicaţia respectivă din interiorul dispozitivului condiţionat în acele doze de medicament în interiorul plămânilor şi cat mai in periferia lor, cu o distribuţie cât mai uniformă la nivelul ambilor plămâni.

Citeşte

continuarea.

Mai multe