Mit şi realitate despre metodele contraceptive

18 mai 2016   Modă

Pilulele te îngraşă, prezervativele nu sunt o metodă sigură de protecţie, contraceptivele cu estrogen şi progesteron cresc riscul de tromboză, iată doar o parte dintre mesajele pe care le auzim destul de des. Dar cât este mit şi cât realitate atunci când vine vorba de prevenirea unei sarcini şi de metodele folosite?

Pilula creşte riscul de infertilitate

Mit!Infertilitatea este în creştere în întreaga lume,dar nu are absolut nicio legătură cu anticoncepţionalele,spun medicii ginecologi,care precizează chiar că acestea pot reduce riscul unei sarcini ectopice – o problemă care poate afecta fertilitatea. Mai mult,ele scad şi riscul apariţiei mai multor feluri de cancer (ovarian,uterin etc). 

Spermicidele cresc eficienţa diafragmei

Realitate!Diafragmaele,la fel ca prezervativele vaginale,care sunt introduse în vagin înainte de actul sexual,pentru a acoperi colul uterin şi pentru a preveni trecerea spermei,trebuie să fie asociate cu spermicide (substanţe care distrug sperma). Rata de eficienţă a acestora,combinate cu spermicidele,este de până la 94%,dacă sunt utilizate în mod corespunzător.

Steriletul nu poate fi pus la femeile care nu au născut

Ginecologii au fost mult timp reticenţi,iar unii încă mai sunt,la ideea de a pune sterilet la femeile care nu au copii. Motivul? Acesta creşte riscul de infecţie uterină severă,având ca rezultat posibil infertilitatea,dacă femeia suferă de o infecţie cu transmitere sexuală (BTS). De fapt,se poate pune sterilet şi celor care nu sunt încă mame,cu condiţia ca acestea să aibă un partener stabil şi fidel şi să nu aibă nicio BTS,pentru a preveni infecţiile.

Metodele contraceptive naturale au o rată mare de eşec

Ratele estimate de eşec variază de la 9% la 20%. Aceste metode necesită un stil de viaţă ordonat,lipsit de stres,cu un program de somn riguros,astfel încât ovulaţia să nu fie perturbată,potrivit specialiştilor. Aceste metode pot fi utilizate de cuplurile stabile care îşi asumă riscul unei sarcini neplanificate.

Pilula de a doua zi este ca un avort

Pilula de a doua zi este destinată să prevină fertilizarea prin schimbarea ovulaţiei şi nu să te scape de o sarcină.

Pilulele cu estrogen-progesterol cresc riscul de tromboză

Pilulele care conţin estrogen-progesterol cresc riscul de tromboză venoasă şi embolism pulmonar. De aceea,aceste contraceptive sunt contraindicate femeilor care fumează,celor care au peste 35 de ani şi celor supraponderale,hypertensive sau cu antecedente de tromboză ori cu mutaţii genetice care cresc riscul de tromboză.

Contraceptivele hormonale te îngraşă

Acestea pot agrava retenţia de apă. În plus,la unele femei,estrogenul şi progesteronul pot duce la mărirea poftei de mâncare. Dar,creşterea în greutate nu este sistematică şi poate fi prevenită prin urmarea unei diete sănătoase.

Mai multe