Mituri demontate despre COVID-19. Oamenii de ştiinţă pun capăt răspândirii informaţiilor false

28 septembrie 2021   Modă

Strategiile de sănătate publică bazate pe dovezi sunt cruciale pentru a stopa crizele de amploare, cum este pandemia de coronavirus. Însă încă de la început, concomitent cu descoperirile valoroase despre virus şi vulnerabilităţile lui au apărut şi miturile, care s-au răspândit cu viteză uluitoare.

Informaţiile false încetinesc şi, uneori, anulează progresele medicale, aşa că oamenii de ştiinţă au făcut o scurtă pauză în cercetări şi au demontat următoartele mituri despre COVID-19, cu dovezi ştiinţifice.

Mit: „Măştile nu ne protejează”

Realitate: Cercetările au scos la iveală că măştile faciale încetinesc în mod eficient răspândirea COVID-19. Altfel spus, măştile reduc riscul de a excreta sau inhala particule infectate cu coronavirus. Un studiu amplu efectuat în India, care a urmărit 340.000 de adulţi din 600 de sate din Bangladesh, a constatat că purtarea măştii de protecţie poate limita în mod semnificativ răspândirea COVID-19 simptomatică.

Mit: „Rata mortalităţii de COVID-19 este mică”

Realitate: Sunt mulţi oameni care îmbrăţişează această ipoteză pentru a justifica neacceptarea vaccinului. Adevărul este că, în unele state cu rate de vaccinare scăzute, cum ar fi Florida, rata mortalităţii din cauza COVID-19 este uriaşă şi mulţi dintre cei decedaţi au fost nevaccinaţi. Anul acesta, speranţa de viaţă a scăzut cu 18 luni din cauza COVID-19 - cea mai mare scădere de după Al Doilea Război Mondial.

Mitul: „Afectează mai mult vârstnicii”

Medicii şi personalul medical din toată lumea au raportat că sunt multe persoane de 30, 40 şi 50 de ani care au murit din pricina infecţiei cu SARS-CoV-2 şi s-a înregistrat un număr semnificativ de tineri spitalizaţi. „Mulţi dintre pacienţii cu COVID-19, care sosesc acum la spital, nu sunt doar nevaccinaţi - sunt mult mai tineri de 50 de ani, o abatere puternică de la pacienţii vulnerabili sau mai în vârstă, observaţi cu prilejul primelor valuri ale pandemiei‟, a notat New York Times la 8 august 2021. Şi copiii sunt din ce în ce mai expuşi riscului de boli grave şi deces.

Mit: „Este la fel ca gripa”

Realitate: „Boala COVID-19 pare să fie mai contagioasă şi să se răspândească mai repede decât gripa‟, spun reprezentanţii Clinicii Mayo. „Bolile severe, cum ar fi leziunile pulmonare, pot fi mai frecvente în cazul COVID-19 decât în cazul gripei. Rata mortalităţii pare a fi mai mare din cauza COVID-19 decât din pricina gripei. COVID-19 poate provoca complicaţii diferite decât gripa, cum ar fi cheagurile de sânge şi sindromul inflamator multisistemic la copii‟.

@Shutterstock

Mai multe