Mituri despre cancer pe care să nu le crezi
Se spune că ceea ce nu ştii nu te poate răni. Totuşi, în cazul cancerului este bine să fii informat, iar ceea ce ştii să fie adevărat, de aceea te vom ajuta să nu mai crezi în nişte mituri complet false.
Crezi că ştii totul despre cancer? Vezi dacă între informaţiile pe care le considerai corecte nu se află şi vreun mit fals.
MIT: Telefoanele mobile şi îndulcitorii artificiali pot cauza cancer
În realitate,nu există absolut nicio dovadă în acest moment că telefoanele mobile sau îndulcitorii artificiali ar fi asociate cu provocarea cancerelor umane,spune Jack Jacoub,MD,oncolog la MemorialCare Cancer Institute,la Orange Coast Memorial Medical Center din Fountain Valley,California.
MIT: Persoanele care au pielea mai închisă la culoare nu pot face cancer de piele
Fals! În realitate,la pacienţii cu pielea închisă la culoare,atât ei,cât şi medicii lor riscă să nu observe anumite semne de avertizare a cancerului de piele,care apar frecvent în locuri de multe ori trecute cu vederea,cum ar fi sub unghii sau pe palme,tălpi,pleoape şi pe organele genitale. Drept urmare,acestea sunt diagnosticate în stadii avansate,atunci când cancerul este mai dificil de tratat.
MIT: Excesul de grăsime afectează inima,dar nu prezintă niciun risc de dezvoltare a cancerului
Adevărul este că 1 din 5 decese cauzate de cancer are drept cauză obezitatea,atrage atenţia Societatea Americană de Cancer. La persoanele supraponderale creşte riscul de dezvoltare a unor probleme la rinichi,pancreas,vezică biliară,tiroidă,şi de apariţie a cancerului de prostată,printre altele.
Obezitatea este adesea asociată cu o dietă bogată în grăsimi dăunatoare şi săracă în fructe şi legume -care ar ajuta în lupta împotriva cancerului.
MIT: Cancerul nu se poate transmite de la o persoană la alta
Adevărat,nu poţi transmite cancerul de la o persoană la alta, dar unele virusuri cauzatoare de cancer sunt cu siguranţă contagioase. De fapt,în ultimul deceniu,papilomavirus uman (HPV),a schimbat dramatic numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de cancer la gât. Acest tip de cancer era atribuit fumătorilor în vârstă şi alcoolicilor,dar acum 70% dintre cei bolnavi de cancer la gât sunt cei care au contactat infecţia cu HPV. Virusul se răspândeşte în timpul actului sexual oral şi poate cauza cancer mulţi ani mai târziu,atunci când oamenii trec de vârsta de 40 de ani.
MIT: Bronzul te poate feri de cancerul de piele
Pielea bronzată de razele UV,fie de la soare sau de la solar,a suferit deja daune care contribuie la riscul de cancer. Ca să nu mai vorbim de riduri,pielea obosită,pete maro şi alte semne de îmbătrânire. Mai mult,arsurile cresc şansele de melanom.