Noi metode de tratament pentru varice

20 iunie 2016   Modă

Una dintre cele mai comune afecţiuni cu care se confruntă femeile este legată de venele dilatate ale picioarelor. Din fericire, există noi metode de tratament pentru a scăpa definitiv de varicele dureroase şi inestetice.

Venele varicoase sunt cauzate îndeosebi de valvele slăbite de la nivelul vaselor de sânge ale gambelor. Pe scurt,arterele şi capilarele pompează sângele bogat în oxigen de la inimă către corp,în timp ce venele transportă înapoi sângele către inimă. Aici intervine problema:venele din picioare trebuie să muncească mai mult pentru a-şi îndeplini rolul,deoarece sunt nevoite să aducă sânge în sus,împotriva gravitaţiei.

Valvele sau supapele venelor sunt concepute de la natură să permită sângelui să circule pe un drum cu sens unic. Iar dacă acestea sunt slăbite sau deteriorate,sângele va curge înapoi şi îţi va inunda venele. Acestea se vor dilata şi îşi vor pierde elasticitatea pereţilor. Astfel se creează umflături şi dilataţii venoase inestetice şi neregulate.

IMPORTANT!

Mergi mai întâi la medicul tău de familie,care îţi poate da o trimitere la un specialist. În funcţie de tipul de varice pe care-l ai,un specialist în chirurgie vasculară,un dermatolog sau un medic flebolog (specialist în bolile sistemului venos) poate să efectueze diverse tratamente de ultimă generaţie.

Scleroterapia

În cadrul acestui tratament,o soluţie specială este injectată cu un ac subţire în vena varicoasă. Substanţa face ca sângele să se coaguleze,iar zona se cicatrizează,distrugând vena cu probleme. Aspectul zonei umflate dispare,de obicei,în 7 până la 10 zile. Metoda poate fi dureroasă,deoarece implică o injecţie făcută în fiecare venă varicoasă în parte. De asemenea,este posibil ca pacienta să aibă nevoie de mai multe tratamente şi injecţii de acest gen pentru a scăpa definitiv de varice.

Ablaţia endovenoasă cu laser

Această metodă foloseşte căldura emanată de laser pentru a cauteriza şi închide vena. Chirurgul introduce un cateter în vena care urmează să fie tratată şi foloseşte un electrod cu laser pentru a distruge termic peretele interior al venei. Acesta se prăbuşeşte şi se cicatrizează,iar în cele din urmă este descompus de corpul pacientului. Este posibil ca persoana să aibă nevoie de anestezie generală,deşi în unele cazuri există şi opţiunea unui sedativ sau anestezic local.

Ablaţia venelor varicoase prin radiofrecvenţă

În acest caz se foloseşte radiofrecvenţa pentru a închide venele afectate. Este o tehnică asemănătoare operaţiei cu laser,doar că foloseşte căldura pentru a distruge vena varicoasă. Radiofrecvenţa furnizează medicului o energie termică controlată,care creşte astfel temperatura în peretele venei.

Smulgerea varicelor

Venele varicoase pot fi,la propriu,extrase din picioare prin intermediul unor mici incizii,dar aceasta este o procedură mai puţin populară (numită stripping) datorită numărului mare de incizii care sunt necesare de obicei,dar şi datorită perioadei mari de recuperare. Specialiştii spun că această metodă este cea mai recomandată pentru venele varicoase foarte mari,dureroase şi umflate.

Este efectuată de un medic specialist în chirurgie cardiovasculară,iar după operaţie,pacienta poate avea dureri în locurile în care s-au făcut inciziile,echimoze de-a lungul zonei din care au fost smulse venele şi,ocazional,amorţeală şi furnicături în membrul inferior,dacă a fost afectat nervul piciorului în timpul procedurii.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Dobriţoiu Adina,Medic primar dermatolog,Clinica Derma360

În cazul vaselor foarte mici,tratamentul ales este laserul vascular,care are un efect ţintit de fibrozare a peretelui vascular,ducând astfel la închiderea vasului vizibil. Pentru vase uşor mai mari,este recomandată scleroterapia. Această metodă presupune injectarea în vas a unei substanţe specifice. Varicele pot fi eliminate prin metode mai agresive:chirurgical (ligaturare,flebectomie,valvuloplastie) sau laser endovenos,radiofrecvenţă. Indiferent de dimensiunea vaselor,înaintea oricărui tratament este recomandată efectuarea unui Doppler venos pentru a vizualiza calitatea şi funcţionalitatea sistemului venos profund.

Mai multe