Nu mai cumpăra acest tip de peşte! Îţi distruge sănătatea

27 octombrie 2018   Modă

La nivel global, zeci de mii de tone de peşte Pangasius îşi găsesc drumul în bucătăriile consumatorilor, lunar. De asemenea, în România este un produs căutat mai ales din perspectiva preţului, unul redus, dar şi pentru faptul că nu are oase şi este uşor de pregătit. Sigur şi tu ai cumpărat cel puţin o dată! 

De fapt, Pangasiusul nu a fost lăsat de mama-natură în aceste ape, ci a fost creat special pentru a supravieţui şi a face treburi "murdare". Mai precis, Pangasiusul este o găselniţă a cercetătorilor chinezi, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele.

Astfel, peştele nu face altceva decât să se hrănească toată viaţa cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar şi resturi de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi sub forma unei pudre. Nu degeaba i se mai spune şi peştele sanitar. Consecinţa? Veţi pune pe masă un produs ce nu merită nici pe departe titulatura de peşte sănătos.  

Carnea de pangasius sălbatic ori somn este bogată în vitamina D, B12, seleniu, acizi graşi Omega-3. Peştele pangasius natural este apreciat pentru conţinutul moderat de grăsime, dar ridicat în proteine de calitate. Însă, recoltarea naturală de pangasius se face foarte limitat, încât tot peştele destinat consumului larg este adus din crescătorii.

Fileul de pangasius din comerţ, inclusiv din ţara noastră, este exclusiv crescut la ferme, iar calitatea cărnii, conţinutul de nutrienţi – determinată în totalitate de hrana pe care o are acest peşte.

Cu toate acestea, autorităţile nici nu infirmă, nici nu confirmă aceste acuzaţii la adresa peştelui insalubru. Rămâne la latitudinea noastră, a consumatorilor, să decidem ce e sau nu adevărat şi ce punem în coşul de cumpărături data viitoare când mergem la supermarket.

Sursă: unica.md, csid.ro / Foto: pixabay

Mai multe