Obiceiuri care afectează sănătatea
Viaţa oamenilor este compusă din diferite obiceiuri - unele sănătoase, altele mai puţin benefice pentru sănătate. Chiar dacă noi considerăm că obiceiurile pe care le avem nu ne afectează în niciun fel, nu este aşa. Vei observa acest lucru odată cu înaintarea în vârstă.
Obiceiuri toxice în secolul XXI
Obiceiurile depind de mediul în care sunt dezvoltate în viaţă. Ele se pot schimba treptat în funcţie de cultură, credinţe, cariera noastră şi alţi factori personali şi sociali. Un exemplu foarte clar este cel pe care-l vedem în prezent: tehnologia.
Încă de mici, folosim într-un fel sau altul tehnologia. Aceasta stimulează o dezvoltare la nivel mental. Cu toate aceaste, ea contribuie şi la sedentarism şi alte obiceiuri care nu sunt bune pentru sănătate. Trebuie să remarcăm că astăzi domină o ”copilărie tehnologică”, deoarece majoritatea copiilor deţin astfel de dispozitive.
Iată care sunt obiceiurile pe care trebuie să le evităm sau să le îmbunătăţim:
Sedentarismul
În ciuda faptului că este considerată una dintre principalele cauze de deces pentru persoanele care suferă de sedentarism, mulţi dintre ei nu văd stilul sedentar ca ceva grav. Corpul are nevoie de recuperare, dar petrecerea timpului stând în pat sau pe canapea nu este recomandată. Devine o obişnuinţă, iar sedentarismul influenţează în mod direct bolile sistemului osos şi muscular, inclusiv osteoporoza, artrita şi artroza. În plus, sedentarismul creşte riscul de boli cardiovasculare şi, implicit, riscul de atac de cord.
Stresul excesiv
Este normal să te confrunţi cu perioade mai stresante, dar trebuie să învăţăm să le facem faţă. Chiar dacă stresul este rezultatul mai multor reacţii fiziologice, nu ar trebui să devină un obicei. Pericolul începe să apară când devine excesiv, care poate provoca anxietate, tahicardie, dureri de cap, modificări de dispoziţie, furie, depresie.
Lipsa micului dejun
Să nu se mănânce micul dejun a devenit o obişnuinţă pentru foarte mulţi oameni, dar ei nu îşi dau seama de importanţa primei mese din zi. Chiar dacă ei susţin că nu mănâncă pentru că vor să slăbească, de fapt se întâmplă contrariul. Alţii, de exemplu, spun că nu au timp. Sau, ei pretind că ritmul vieţii lor este un impediment pentru a găti de dimineaţă. Indiferent de motiv, ar trebui să începi să iei micul dejun în fiecare zi. Lipsa substanţelor nutritive cauzată de repausul din timpul nopţii şi lipsa alimentelor de dimineaţa influenţează modul în care te simţi, nivelul de energie şi de concentrare, dar şi sănătatea în general.
Singurătatea
Oamenii depind de interacţiunea cu alte persoane pentru a exista. Timpul petrecut cu tine este foarte sănătos, te ajută să te cunoşti mai bine şi să reflectezi asupra ta, dar faptul că tot mai mulţi oameni se confruntă cu singurătatea, nu mai este bine. Singurătatea nu trebuie să devină un obicei deoarece este afectată starea psihică, iar pe termen lung apar nervozitatea, anxietatea şi depresia.