Obiceiuri care dăunează inimii mai mult decât o face colesterolul „rău“
Ai introdus în meniu uleiul de măsline, faci mişcare şi încerci să mănânci sănătos, ca să-ţi protejezi inima de boli, dar nu e suficient, spun studiile de specialitate.
Sunt o mulţime de obiceiuri greşite pe care le facem zi de zi,care dăunează inimii şi o expun puţin câte puţin îmbolnăvirii. Iată câteva dintre acestea!
Mâncăm la ore nepotrivite
Când mănânci este la fel de important ca ce mănânci. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul „Ştiinţe“,oamenii care tind să se alimenteze mai târziu,spre exemplu să ia micul dejun aproape de prânz,sunt la risc să dezvolte boli cardiace,spre deosebire de persoanele care consumă hrană consistentă în primele ore ale dimineţii.
Stăm pe scaun prea mult timp
Statul pe scaun cât e ziua de lungă,la birou sau acasă,privind la televizor,este un obicei extrem de nesănătos pentru organism.
Sedentarismul dăunează inimii într-o mare măsură,îngrijorătoare,atenţionează oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical Landone din Universitatea din New York,SUA.
Aceştia susţin că persoanele care stau pe scaun mai mult de şapte ore pe zi îşi reduc durata de viaţă cu câţiva ani şi sunt mai expuşi riscului de a suferi de complicaţii cardiologice.
Facem exerciţii fizice în exces
Mişcarea e bună pentru sănătate,dar ca orice lucru în exces,exerciţiile fizice efectuate intens şi la intervale prea scurte de timp pot favoriza apariţia bolilor de inimă.
Aritmia este o boală frecvent întâlnită la oamenii care exagerează cu mişcarea,în special cu antrenamentele de tip cardio.
Ignorăm semnele depresiei
Insomnia,starea de moleşeală continuă,lipsa de energie,scăderea puterii de concentrare sunt semne ale depresiei,pe care nu trebuie să le ignorăm. Depresia afectează zonele din creier care se ocupă cu controlul emoţiilor negative,responsabile de reacţiille inflamatoare.
Potrivit unui studiu publicat în „Psihiatria Biologică“,aceste reacţii chimice ajung,în timp,să producă leziuni ţesutului muscular cardiacşi cresc riscul de boli cardiace.
Avem mai mulţi parteneri
Dragostea este benefică pentru corp şi,în special pentru activitatea inimii. Însă dacă avem mai mulţi parteneri riscăm să suprasolicităm activitatea inimii.
Un studiu în domeniu sugerează că bărbaţii care practică poligamia sunt cu de până la patru ori mai expuşi să dezvolte boli coronariene cu timpul,spre deosebire de ceilalţi.
Ne ferim de soare
Dacă stăm toată ziua în casă sau la birou,preferăm aerul puţin mai rece de la aparatul de aer condiţionat şi nu consumăm suficiente fructe şi legume,riscăm să ne îmbolnăvim de inimă.
O cercetare recentă,ale cărei rezultate au fost publicate în Jurnalul Clinic de Endocrinologie şi Metabolism,arată că deficitul de vitamina D poate dăuna arterelor inimii,lucru care predispune la creşterea riscului de a dezvolta boli cardiace grave.
Nu facem sex suficient
Persoanele active pe plan sexual au mai multe şanse să trăiască mai mult,se arată într-un studiu prezentat la Congresul de Cardiologie (APSC) ce s-a desfăşurat anul curent,2015,Abu Dhabi. Un motiv în plus să stăm pat,spun oamenii de ştiinţă.