Obiceiuri care te predispun la diabet
Multe dintre obiceiurile care-ţi fac plăcere sau care-ţi uşurează existenţa îţi fac mai mult rău şi te pot aduce în situaţia de a suferi de diabet.
Încălzeşti la microunde,în recipiente din plastic
Fă-ţi ceva timp să încălzeşti pe aragaz mâncarea sau în cuptorul obişnuit. Dacă nu dispui de aşa ceva,la locul de muncă de pildă,nu folosi vase din plastic pe post de castron ori de farfurie. În ele se găsesc substanţe care,ingerate frecvent,pot declanşa diabet şi pot provoca hipertensiune. Cel puţin aşa arată un studiu realizat de o echipă de cercetători americani din cadrul Şcolii de Medicină NYU care a descoperit că doi din compuşii plasticului,mai precis ftalaţi,sunt periculoşi.
Te culci târziu sau pierzi nopţile
Noaptea te simţi cel mai bine şi abia aştepţi să petreci ore în şir citind,ascultând muzică sau stând pe internet? Ce nu ştiai este că aşa rişti să faci diabet. Chiar dacă dormi 7-8 ore,faptul că nu te odihneşti înainte de miezul nopţii te costă. Ajungi să petreci prea mult timp în faţa unor ecrane şi te expui luminii albastre emise de ele,ceea ce diminuează producţia de insulină,îţi creşte nivelul de glucoză din sânge şi-ţi dă metabolismul peste cap.
Ai carenţă de vitamina D
Lumina naturală deţine un rol important în activitatea pancreasului şi în stimularea producerii de insulină. Vitamina D,produsă de corp în mod natural ca urmare a expunerii la soare,la lumină,previne apariţia de diabet de tip 2,dar şi de afecţiuni cardiovasculare,obezitate,scleroză multiplă. De aceea,lucrul la birou,fără pauze luate în aer liber poate să te predispună la diabet. Poţi suplimenta lipsa de vitamina D prin dietă,mâncând somon,lapte,ouă.
Mănânci prea puţine lactate
Cu cât corpul tău trebuie să se lupte cu mai multe bacterii care provoacă infecţii,cu atât mai mare este riscul de a dezvolta şi o boală ca diabetul zaharat. O dietă bogată în lactate te-ar ajuta. Alimente fermentateca iaurtul,sana,laptele bătut,chefirul,caşcavalul,brânza de burduf conţin bacterii „bune”,numite probiotice. Te feresc de inflamaţii,care pot duce în timp la o rezistenţă a corpului la insulină,deci la diabet.