Osteoporoza poate fi tratată la orice vârstă
Boală silenţioasă, cu excepţia momentului fracturării, osteoporoza trebuie diagnosticată precoce pentru a fi tratată cu succes. Conf. dr. Daniel Grigorie, de la Institutul Parhon, susţine că afecţiunea poate fi tratată indiferent de vârsta pacientului.
Ziua Mondială a Osteoporozei va fi marcată,pentru al doilea an consecutiv,în Bucureşti,în perioada 18-20 octombrie 2013,prin acţiuni de comunicare menite să crească nivelul de informare a profesioniştilor în sănătate,a pacienţilor şi,nu în ultimul rând,a publicului larg cu privire la această afecţiune.
Modificarea stilului de viaţă,esenţială
"Implicarea pacientei în diagnosticul precoce (când ar trebui să se gândească la osteoporoză, ce teste sunt utile) este esenţială în prevenirea primei fracturi. Afecţiunea se poate trata la orice vârstă, iar tratamentele de azi sunt eficiente în stoparea fracturilor. Angajarea pacientei în decizia terapeutică, monitorizarea evoluţiei bolii şi modificarea stilului de viaţă (nutriţie, exerciţii fizice) reprezintă factorii esenţiali pentru complianţa la tratament. Durata tratamentului se măsoară în ani şi numai pacientele compliante pot beneficia de eficacitatea cunoscută a medicaţiei",susţine conf. dr. Grigorie.
Primele simptome
"Osteoporoza este o boală nedureroasă (cu excepţia fracturilor) şi esenţial pentru diagnosticul precoce (înaintea primei fracturi) este efectuarea testului diagnostic (densitometrie osoasă DXA) sau calcularea riscului de fractură (testul FRAX: www.shef.ac.uk/FRAX). Testele se recomandă dacă pacienta/pacientul se află în situaţiile de risc cunoscute: menopauză precoce (înainte de 40 ani) sau are peste 65 ani, tratamente cortizonice, antecedente familiale (dacă părinţii au avut fractură de şold), boli endocrine, digestive etc. Este extrem de important ca pacienta/pacientul să se adreseze medicului pentru un consult amănunţit pentru osteoporoză dacă a suferit deja o fractură",explică specialistul.