Paracetamolul, cu bune şi rele

16 aprilie 2016   Modă

Este unul dintre cele mai utilizate antitermice la nivel global şi se administrează frecvent în caz de dureri de cap sau de dinţi. Chiar dacă această pastilă se eliberează fără reţetă, automedicaţia cu paracetamol poate dăuna serios sănătăţii.

Analgezic eficient,recomandat în caz de dureri de intensitate mică şi medie,paracetamolul,alături de aspirină şi ibuprofen,este nelipsit din trusa uzuală cu medicamente.

Este un bun antipiretic,adică scade febra,şi poate fi uşor asimilat de organism,de aceea este frecvent recomandat în bolile copilăriei,asociate cu febră.

Tocmai pentru că este administrat copiilor,trebuie să fie respectate cu stricteţe dozele indicate pe prospect,în funcţie de vârstă şi greutate. Altfel,supradozajul poate să ducă la afecţiuni ale ficatului şi creşte riscul de hemoragii.

Cum se administrează

Paracetamolul,sub formă de sirop sau de comprimate,se ia respectând indicaţiile de vârstă şi de kilograme. Astfel,doza recomandată copiilor este de 60 mg/kg corp/zi,iar pentru adulţi până la 3 g de paracetamol pe zi. Este bine să nu se suplimenteze cantitatea fără avizul medicului,indiferent de intensitatea durerilor.

În privinţa graficului de administrare,paracetamolul se ia o dată la patru ore,dacă ne referim la adulţi,şi o dată la şase ore,în cazul copiilor.

În caz că febra nu scade după trei zile,mai ales la cei mici,trebuie cerut acordul medicului pentru prelungirea tatamentului. Când iei paracetamol,este foarte important să spui doctorului dacă iei şi alte pastile,pentru afecţiuni diverse,care conţin paracetamol. Depăşirea cantităţii de substanţă poate ataca ficatul,iar leziunile pot fi ireversibile.

Info

Femeile gravide pot lua acest medicamentdoar cu avizul medicului. Paracetamolul sinus nu este indicat în sarcină,pentru că are în conţinut efedrină,o substanţă contraindicată gravidelor,din cauza riscului de tahicardie – tulburare a frecvenţei bătăilor inimii.

Care e mai bun:paracetamolul sau aspirina?

Ţi s-a întâmplat vreodată să te întrebi ce să iei când ai dureri în tot corpul şi febră? Paracetamolul se administreză în caz de dureri fără inflamaţie,spre exemplu,cele de cap şi de dinţi. Se poate înlocui cu algocalminul.

Dacă este vorba de dureri reumatice,însoţite de inflamaţie,e mai bine să iei aspirină,dar niciodată nu le combina. Se pot alterna,în tratamentul virozelor respiratorii,dar nu luate simultan.

Se găseşte şi în alte medicamente

Citeşte prospectul medicamentelor şi vezi dacă în lista cu substanţe active apar şi cuvintele „paracetamol“ sau „acetaminofen“.

Medicamentele,precum Coldrex,Panadol şi Fervex,conţin paracetamol. Prin urmare,dacă ai luat un pliculeţ de Fervex,de exemplu,nu mai este nevoie să iei şi un comprimat de paracetamol.

Are şi efecte adverse

Tratamentele alopate dau reacţii adverse,iar paracetamolul nu face excepţie de la regulă. Efectele secundare ale paracetamolului apar,de obicei,din cauza nerespectării dozajului,şi se manifestă prin tulburări de coagulare a sângelui,apariţia unor reacţii alergice,dureri abdominale,senzaţie de greaţă şi tulburări la nivel hepatic.

Mai multe