Pojarul sau rujeola, o boală banală, dar care poate duce la deces
Infecţie contagioasă, rujeola, cunoscută şi sub numele de pojar, este cauzată de virusul rujeolic. Deşi numărul de cazuri de rujeolă a scăzut de-a lungul ultimelor câteva decenii, incidenţa cazurilor au început să crească din nou, mai ales în ţara noastră, înregistrându-se recent două decese, motiv pentru care a fost declarată epidemie.
Infecţia se transmite atunci când persoana bolnavă tuşeşte sau strănută. Persoanele care au avut pojar sunt imune la boală. Cei vaccinaţi împotriva rujeolei se pot îmbolnăvi,dar fac o formă mult mai uşoară.
Unii părinţi nu vor ca micuţii lor să fie vaccinaţipe temeri nefondate. Ei cred ca virusul care protejează împotriva rujeolei,oreionului şi rubeolei poate provoca autism. Studiile făcute de oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio legătură între acest vaccin şi autism. Nevaccinarea copiilor poate duce la epidemii de rujeolă,oreion şi rubeolă. Toate sunt boli foarte grave,care pot pune viaţa în pericol.
Ce simptome are boala
Semnele afecţiunii apar de obicei la 8-12 zile după ce persoana în cauză a fost expusă la virus. Aceasta se numeşte perioada de incubaţie.
Erupţiile cutanate,care dau mâncărimi,sunt adesea principalul simptom al bolii. Apar pentru început pe scalp,apoi se răspândesc pe tot corpul.
Printre semnele bolii se mai numără:ochi injectaţi,tuse,febră,sensibilitate la lumină (fotofobie),dureri musculare,înroşire şi iritare a ochilor (conjunctivită),nas infundat,durere de gât,pete albe şi mici în interiorul gurii (pete Koplik).
Cum se tratează
Copiii vaccinaţi împotriva rujeolei fac o formă mult mai uşoară a bolii. În acest caz,pojarul se tratează acasă. Regimul include repaus la pat,odihnă,consum crescut de lichide. Medicul trebuie chemat de urgenţă când copilul se trezeşte foarte greu,are febră mai bine de 10 zile,are dureri foarte mari de cap,pare că se simte bine,dar simptomele reapar după câteva zile.