Pot infecţiile bacteriene să favorizeze apariţia cancerului?
Pornind de la această întrebare, oamenii de ştiinţă au descoperit că în unu din şase cazuri de cancer, de vină sunt infecţiile netratate sau tratate superficial. În fruntea celor mai mai grave infecţii care pot declanşa cancerul se numără Helicobacter pylori.
Din studiile efectuate de experţi,reiese că bacteriile,virusurile şi paraziţii sunt responsabili de apariţia a nu mai puţin de două milioane de cazuri de cancer anual. Vorbim despre cancer la colon,la stomac,cancer hepatic şi gastric,cele mai des înregistrate ca fiind cauzate de infecţiile virale şi bacteriene.
La aceste concluzii s-a ajuns după trei decenii de cercetări,adică nu puţin timp,cu alte cuvinte,nu trebuie să laşi o infecţie să se „trateze“ de la sine sau să încetezi să mai respecţi indicaţiile medicului,când te simţi mai bine. De multe ori,chiar dacă starea de sănătate este vizibil îmbunătăţită,infecţia este încă în corp.
Ce este Helicobacter pylori
Infecţia cu Helicobacter pylori este una dintre cele mai frecventeinfecţiicare afectează stomacul. Mai întâi provoacă ulcer,apoi afecţiunea degenerează în cancer.
Cum se poate întâmpla una ca asta? De regulă,totul debutează cu inflamaţie. Aceasta apare când sistemul imunitardepistează anomalii la nivelul celulelor,eventual ceva daune şi prezenţa vreunui agent patogen. Din acel moment apar multe celule cu caracter imun,care vin să apere corpul de pericol şi au scopul de a distruge organismele invazive şi tot ce a rezultat în urma lor. Adică celulele dăunătoare,cele moarte,resturile şi materii eliberate de ele,tot ce poate dăuna organismului.
Din păcate,deşi aceste celule ale sistemului imunitar au rol pozitiv,de a dizolva celulele cancerigene,efectul distrugător se extinde şi la ţesuturile sănătoase.
Astfel,se poate ajunge la colită severă,hepatită şi,în cele din urmă se declanşează cancerul de intenstin gros.
Se crede că două treimi din populaţie poartă această bacterie,care se manifestă prin dureri de stomac şi dereglări de digestive.
Printre cele mai periculoase bacterii care favorizează apariţia cancerului se numără şi Salmonella typhi,Streptococcus mitis,Chlamydia trachomatis,Chlamydia pneumonia şi Streptococcus bovis.
Foto:stomachhurts.net