Predispoziţia genetică înfricoşătoare pe care o are actriţa Glenn Close. „Unchiul meu s-a sinucis!”

26 mai 2021   Modă

Starul hollywoodian, sora actriţei, Jessie Close, şi nepotul ei, Calen Pick, au analizat predispoziţia genetică a familiei lor în ceea ce priveşte bolile mentale, iar rezultatul l-au făcut cunoscut într-un interviu de-o sinceritate emoţionantă, în revista People, la mijlocul lunii mai.

Sora cea mică a lui Glenn, Jessie, s-a învinovăţit în momentul în care fiul ei, Calen, a fost diagnosticat cu tulburare schizo-afectivă, în urmă cu un deceniu. Însă n-a fost decât o moştenire genetică, la care este expusă şi vedeta filmului Atracţie fatală (1987).

„M-am chinuit ani întregi cu schimbări bruşte de dispoziţie şi am ştiut, în mod intuitiv, că eu am fost responsabilă de transmiterea unor astfel de defecte către fiul meu”, a declarat Jessie. Mai târziu, sora mai mică a lui Glenn a fost diagnosticată cu depresie maniacală, moment în care şi-a dat seama că nu era vina ei pentru problemele întâmpinate de copilul ei, ci gena pe care o moşteneau cu toţii era de blamat. A moştenit-o chiar şi actriţa de la Hollywood?

“Din partea mamei noastre, există multă depresie în familie”, a dezvăluit Glenn Close (74). „Unchiul ei a avut schizofrenie şi nimeni din familie n-a vorbit despre asta. Tot ce ştiu eu este că fratele ei vitreg, adică unchiul meu, s-a sinucis, iar mama ei, adică bunica mea, era şi ea deprimată. Evea episoade depresive şi lua tratament pentru asta.”

“Nu era un subiect de discuţie în copilăria noastră”, a adăugat Jessie (67). „Indiferent cum ajungeam să mă comport, nimeni nu-şi putea imagina, la acea vreme, că poate fi vorba despre o boală psihică. Pur şi simplu, era subiect tabu la noi în casă.”

Totul s-a schimbat în 2010, când Glenn Close a co-fondat Bring Change to Mind, o organizaţie nonprofit menită să facă lumină în privinţa bolilor mentale. „Mama a transmis mai departe boala psihică de care suferea, apoi eu i-am transmis-o mai departe lui Calen, în timp ce fratele lui şi sora n-au nimic. Cu alte cuvinte, Calin şi cu mine suntem cei loviţi din plin de acest lucru.” Cei doi au fost diagnosticaţi cu tulburare schizo-afectivă, ceea ce combină simptomele schizofreniei cu schimbările bruşte de dispoziţie.

„N-are nimic de-a face cu firea noastră, ci doar cu moştenirea genetică, iar faptul că am aflat o astfel de informaţie ajută destul de mult”, a declarat Calen (39), în People.

„Sora şi nepotul meu m-au învăţat că se pot lupta cu o astfel de boală, dar pot trăi, în acelaşi timp, o viaţă cât se poate de împlinită, că ea face, pur şi simplu, parte din condiţia umană”, a declarat Glenn. Dar suferă şi ea din cauza vreunei boli psihice sau a avut norocul să nu moştenească aşa ceva de la mama ei?

În urmă cu 10 ani, actriţa ne-a oferit un răspuns cât se poate de clar: „Am făcut tot felul de teste la Columbia şi mi-au spus, în urma analizării rezultatelor, că sunt deprimată. Atunci m-am gândit că n-o să mă etichetez ca o persoană care suferă din cauza depresiei, dar, în acelaşi timp, mi-am dat seama că trăisem cu depresia o bună bucată din viaţa mea şi că mă obişnuisem cu ea. Iau zilnic o doză de anti-depresive, nu e una mare, dar este şi ajută destul de mult”, a mărturisit Glenn Close.

Foto - Shutterstock

Mai multe