Prim ajutor în caz de arsuri grave: ce să faci, ce să nu faci

3 noiembrie 2015   Modă

În caz de arsuri serioase, trebuie acţionat imediat, iar cel care ajută trebuie să ştie exact care sunt paşii de urmat. Iată ce trebuie să faci în cazul unei persoane care a suferă arsuri pe o suprafaţă mai mare a corpului.

Arsuri de la flacără

Prima măsură este să răceşti suprafaţa afectată de arsură,dacă e vorba de plagă provenită de la flacără. Dacă ai o sticlă cu apă la îndemână,stropeşte imediat suprafaţa afectată,apoi transportă persoana într-un loc unde există o sursă de apă curentă (robinet). Lasă jetul de apă călduţă spre rece,cu presiune medie,să curgă pe rană de sus în jos,timp de 15-20 de minute. Procedeul limitează gravitatea arsurii şi calmează durerea. Apa scade temperatura zonei arse şi împiedică agravara leziunilor.  Dacă este posibil,scoate inelele,brăţările,ceasul persoanei rănite,apoi aşteaptă ajutorul medicului calificat de pe ambulanţă.

Cum stingi flacăra

Dacă o persoană are hainele care ard,acoperă imediat victima cu o vestă,cu o pătură sau cu o ţesătură care nu e sintetică (bumbac,lână). Îndeamnă victima să se rostogolească pe pământ,sau aruncă apă peste ea. Victima trebuie să evite mişcările bruşte,care alimentează flacăra. În caz de arsură gravă,pesoana trebuie transportată la spital în poziţia aşezat. Cum teperatura corpului scade repede,fiindcă o parte din piele a dispărut,victima trebuie acoperită cu o folie de protecţie metalizată.

Arsuri chimice

În caz de arsură cu un produs chimic,trebuie să aduci imediat rănitul sub un jet continuu de apă rece – un duş,un jet de furtun etc. Contactul cu apa trebuie să fie îndelungat,până la o oră. În timp ce suferindul e sub jetul de apă,trebuie să-i scoţi hainele impregnate cu substanţa chimică – însă doar dacă veşmintele nu sunt lipite de piele. Foloseşte mănuşi de protecţie. Evită contactul între pielea sănătoasă şi apa care curge pe zona arsă. La spital,spune-i medicului ce tip de substanţă chimică a provocar arsura (dacă nu ştii,arată-i eticheta produsului).

Arsuri de natură electrică

În caz de arsură electrică,decuplează victima de la sursa de electricitate înainte de a o stropi cu apă. Pentru mai multă siguranţă,opreşte alimentarea generală cu curent electric.

     

Mai multe