Principalele cauze ale sensibilităţii la soare şi lumina

8 iunie 2016   Modă

Sensibilitatea la soare reprezintă un motiv frecvent de prezentare la dermatolog, mai ales în lunile de vară. Fotosensibilitatea este diferită de arsurile solare, pe care mulţi dintre noi le-am experimentat ocazional şi accidental.

Această problemă se manifestă prin mâncărime,roşeaţă,vezicule pline cu lichid şi edematiate care apar pe zonele fotoexpuse precum faţa,zonele expuse ale mâinilor şi antebratelor,decolteu. Din fericire,odată identificate cauzele fotosensibilităţii,această poate fi tratată împreună cu medicul specialist,în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte. 

O persoană devine suspectă de fotosensibilitate atunci când erupţiile cutanate apar numai în zonele expuse la soare. Cauzele pot fi diverse şi,din acest motiv,medicul va detalia istoricul medical al pacientului,care poate fi chiar completat şi cu un examen clinic şi analize de laborator în unele situaţii. 

Medicamentele

Fotosensibilitatea reprezintă un efect secundar comun produs de diferite medicamente. „Există o lungă lista de medicamente care pot provoca sensibilitate la lumină,iar între primele am putea plasa doxiciclina,antibiotic folosit frecvent în tratamentul acneei vulgare şi a altor boli inflamatorii ale pielii. Din aceeaşi categorie fac parte şi unele antiinflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul,medicamente folosite în boli cardiace precum amiodaronă,diltiazemul,enalaprilul,furosemidul sau isotretinoinul prescris pentru acneea severă.”,explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău,Specialist în Dermatologie şi Venerologie.

Cosmeticele

Parfumurile şi cosmeticele pe baza de mosc pot provoca sensibilitate solară pe zonele unde sunt aplicate. Paradoxal,chiar şi unele creme de fotoprotecţie (precum cele cu salicilati,benzofenone sau acid para-aminobenzoic) pot cauza fotosensibilitate,astfel că dacă după aplicare îşi fac apariţia mâncărimea,roşeaţa,descuamarea,este recomandată înlocuirea cu un produs cu substanţă activă diferită.

La rândul lor,procedurile cosmetice cum ar fi peelingurile chimice,microdermabraziunea sau cremele pe bază de retinoizi,hidroxiacizi pot duce la reacţii severe în urmă expunerii la soare şi de aceea pacienţii trebuie să urmeze strict instrucţiunile medicului în ceea ce priveşte evitarea expunerii şi folosirea cremelor de fotoprotecţie.

Plantele

Plante precum pătrunjelul,păstarnacul,ţelina,unele flori de câmp şi lămâile verzi conţin o substanţă fotosensibilizantă numită psoralen,care,după contactul cu pielea şi în prezenţa razelor ultraviolete,poate produce o reacţie severă însoţită de plăci urticariene,vezicule cu lichid,pete pigmentare,însoţite de mâncărime şi usturime.

Boli asociate

Nu în ultimul rând,există o serie de boli care sunt declanşate de expunerea la lumina şi soare şi care se activează preponderent în lunile însorite,categorie din care fac parte urticaria solară şi erupţia polimorfă la lumina. 

„Evitarea expunerii excesive şi folosirea de creme de fotoprotecţie sunt extrem de importante în aceste cazuri. În pusee,se folosesc medicamente antihistaminice şi creme bazate pe corticosteroizi. Unii pacienţi au nevoie de desensibilizare prin expunerea progresivă la doze crescânde de ultraviolete B (UVB),primăvară timpuriu,sub supravegherea dermatologului”,recomandă doctorul Vlădău.

Pielea inflamată este,în general,mult mai sensibilă la soare,astfel că pacienţii care suferă de boli inflamatorii ale pielii precum acnee,eczemă,diverse dermatite pot dezvolta pigmentare după expunerea la soare. Pacientele cu istoric familial sau cele care iau contraceptive,precum şi gravidele,sunt mai susceptibile la melasma,o pigmentare a pomeţilor obrazilor şi frunţii care se agravează în lunile de vara. Tratamentul melasmei este dificil şi de lungă durata,iar din acest motiv folosirea cremelor de fotoprotecţie şi a tratamentelor de întreţinere sunt foarte importante după intervenţii de succes precum peelingurile chimice,creme depigmentante etc.

Tratament

Toţi oamenii ar trebui să evite expunerea excesivă la soare,iar cei care sunt deosebit de sensibili la razele UV ar trebui să fie şi mai atenţi şi să poarte haine de protecţie,să evite lumina solară cât mai mult posibil şi să folosească produse de protecţie solară cu regularitate.

Ocazional,persoanele cu această problema pot fi desensibilizate în faţa luminii solare prin creşterea treptată a expunerii lor la lumina UV (prin Fototerapie-Utilizarea luminii UV pentru a trata afecţiuni ale pielii).

Mai multe