Probleme cu auzul? Cauze, simptome, tratament plus un test util
Nu auzi, deşi toţi din jur spun că muzica e tare? Când te uiţi la televizor, dai mereu volumul la maximum? Acest obicei dăunător te anunţă că este posibil să-ţi pierzi auzul. Nu ignora acest simptom pentru că s-ar putea să ai probleme cu auzul. Mergi cât mai repede la medicul specialist!
Toate persoanele,indiferent de vârstă,pot fi afectate de pierderea treptată a auzului. Printre principalele cauze care duc la probleme cu auzul:
- expunerea la zgomotele din mediul înconjurător;
- prezenţa dopurilor de ceară în urechi duce la probleme cu auzul;
- otitele – infecţii ale urechilor cauzate de bacterii şi virusuri. Netratarea poate duce la spargerea timpanului.
- otoscleroza-scleroză timpurie a timpanului,care duce la surditate progresivă;
- neuromul acustic – este o tumoră necanceroasă a nervilor care ajung la cohlee (partea urechii interne destinată audiţiei);
- boala Meniere, care este o afecţiune a urechii interne ce se caracterizează prin vertij,scăderea auzului şi bâzâit în urechi, duce şi ea la probleme cu auzul
- exostoza – este o creştere osoasă care apare în urma expunerii repetate a canalului auditiv extern la apă şi la aer rece;
- bolilele de inimă,hipertensiunea arterială,accidentele vasculare cerebrale şi diabetul zaharat pot scădea fluxul sangvin la nivelul urechii interne,ceea ce favorizează pierderea auzului;
- afecţiunile autoimune,cum este artrita reumatoidă,pot duce la probleme cu auzul şi chiar la pierderea auzului la una sau la ambele urechi.
Probleme cu auzul - Durerile de urechi, printre simptomele frecvente
Există câteva semne care te avertizează că ai probleme cu auzul. Printre acestea se numără:
- dificultatea de a înţelege ce se discută în jurul tău,mai ales dacă te afli în spaţii cu mult zgomot;
- măreşti volumul când asculţi muzică sau când te uiţi la televizor;
-auzi des un şuierat în urechi şi ameţeşti;
- te dor urechile.
Ce tratamente există dacă ai probleme cu auzul
Pierderea auzului poate fi de mai multe feluri,în funcţie de structurile urechii care sunt afectate. Surditatea de transmisie apare când sunetele nu se mai răspândesc,cea neurosenzorială are loc când cuvintele pot ajunge la nivelul urechii interne,însă afectarea nervilor auditivi împiedică auzul corespunzător,şi surditatea mixtă,când pierderea auzului se produce din cauze de transmisie,cât şi neurosenzitive.
Doar medicul specialist poate recomanda un tratament adecvat celui care şi-a pierdut temporar sau ireversibil auzul,în funcţie de cauza acestei afecţiuni. Dacă pierderea percepţiei sunetelor a apărut din cauza dopurilor de ceară,acestea se îndepărtează de medicul specialist.
În cazul surzităţii definitive,de regulă,se recomandă utilizarea protezelor auditive,care îmbunătăţesc auzul şi comunicarea,iar implantul cohlear (un dispozitiv electronic de dimensiuni mici,care permite auzirea sunetelor) este indicat în tratamentul hipoacuziei severe sau totale.
Info despre probleme cu auzul: Orice investigaţie a calităţii auzului începe cu o audiometrie,metodă de măsurare a acuităţii auditive a unei persoane cu ajutorul unui aparat special.
Minitest:Cât de bine auzi?
1. Cei din jur sunt deranjaţi că asculţi muzică prea tare?
a) Da
b) Nu
2. Îţi rogi mereu interlocutorul să repete pentru că nu înţelegi de prima dată ce zice?
a) Da
b) Nu
3. Auzi mai bine cu o ureche decât cu cealaltă?
a) Da
b) Nu
4. Ţi-e greu să asculţi o conversaţie în locuri zgomotoase,aglomerate?
a) Da
b) Nu
5. Ai fost expus la zgomot puternic la locul de muncă?
a) Da
b) Nu
6. Foloseşti beţişoare pentru urechi?
a) Da
b) Nu
7. Ai pe cineva în familie care şi-a pierdut auzul?
a) Da
b) Nu
Rezultatul testului: ai sau nu probleme cu auzul?
Majoritatea A
Fă-ţi un control la ureche de urgenţă
Prezinţi risc major de a-ţi pierde auzul. Nu mai amâna vizita la medicul specialist,întrucât doar el te poate ajuta să identifici cauza deficienţei de auz şi să stabilească tratamentul adecvat problemei tale.
Majoritatea B
Stai bine cu auzul
Răspunsurile tale dau de înţeles că nu ai probleme serioase cu auzul. Chiar şi aşa,este bine să-ţi faci un consult ORL cel puţin o dată pe an,pentru a te asigura că nu ai nicio problemă.