Răcelile în sarcină

26 ianuarie 2017   Modă

Iarna, dar şi când au loc schimbările de anotimp, femeia gravidă este mai vulnerabilă în faţa infecţiilor precum răceala sau gripa şi aceasta din pricina faptului că sistemul imunitar este mai slăbit pe toată perioada celor nouă luni de sarcină.

În plin sezon al virozelor respiratorii,medicamentele luate fără recomandarea medicului ne pot face mai mult rău decât bine. Cu atât mai mult în cazul femeilor însărcinate,care nu au voie să ia niciun fel de tratament fără acordul medicului care urmăreşte sarcina,fiind ştiut faptul că şi un banal ibuprofen ori banalul sirop de tuse sau picăturile pentru decongestionarea căilor nazale au efecte adverse asupra fătului din burtică.

În primul rând,este bine ca femeile însărcinate să prevină apariţia acestor răceli. Un prim lucru pe care este bine să-l facă orice gravidă este să evite expunerea în locuri publice foarte aglomerate cum sunt mijloacele de transport în comun,mall-urile,şcoli sau alte unităţi publice în care poate intra în contact cu foarte multă lume. Este ştiut faptul că infecţiile virale se pot transmite foarte uşor,prin simplul contact cu persoana infectată. Al doilea lucru pe care îl pot face femeile însărcinate este să acorde un plus de atenţie alimentaţiei. Astfel,este indicat să consume cât mai multe legume şi cât mai multe fructe care conţin multă vitamina C – portocale,ananas,kiwi,lămâi.

Dacă totuşi au apărut manifestările neplăcute,este bine să se facă o diferenţiere a acestora:cu stări febrile sau stări non-febrile,dar în ambele situaţii este bine ca medicul ginecolog care urmăreşte sarcina să fie anunţat despre aceste manifestări. Dacă nu este vorba despre apariţia stărilor febrile,tratamentul este mult mai uşor de urmat şi constă în alimentaţie bogată în legume şi fructe,supe clare şi multe lichide în general,chiar şi ceaiurile,mai puţin cel negru,care conţine cafeină,pe care ar fi bine să o evitată gravida pe toată perioada sarcinii,la un loc cu toate celelelalte produse care conţin acest ingredient. Dacă apare febra,lucrurile sunt puţin mai complicate,primul pas fiind un control la un medic specialist ori generalist pentru a afla care este cauza apariţiei răcelii,pentru a putea aplica apoi cel mai corect tratament,chiar dacă este limitat din punct de vedere al numărului de medicamente pe care le poate lua femeia însărcinată.

Sfatul specialistului:Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

Sistemul imunitar al gravidei este mai scăzut pe toată perioada celor nouă luni de sarcină deoarece are ”grijă” de două persoane. Cu cât sarcina este mai avansată,cu atât sistemul imunitar scade mai mult. Pe lângă atenţia acordată alimentaţiei,când le recomand gravidelor să consume mai multe legume şi fructe bogate în vitamina C decât o fac în mod obişnuit,le sfătuiesc să evite locurile aglomerate,să se odihnească mai mult şi să aibă un somn cât mai odihnitor,să evite intrarea în contact cu persoanele deja bolnave şi să facă mişcare în fiecare zi – înot sau exerciţii specifice pentru femeile însărcinate. Nu în ultimul rând,le amintesc gravidelor că administrarea medicamentelor fără o consultare în prealabil a medicului ginecolog este interzisă,orice medicament luat după urecehe putând face rău bebeluşului.

Mai multe