Regim reflux gastroesofagian. Ce alimente sunt recomandate
Regimul pentru refluxul gastroesofagian te poate ajuta să ţii sub control această afecţiune digestivă. O dietă adecvată poate preveni simptomele neplăcute ale refluxului gastric. Iată ce presupune regimul pentru refluxul gastroesofagian, dar şi ce alimente trebuie să consumaţi.
Refluxul gastroesofagian este un proces normal, fiziologic care constă în deplasarea retrogradă, fără efort, a conţinutul gastric către esofag. Refluxul gastroesofagian apare de mai multe ori pe zi, în special după mese voluminoase, fără să producă simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene.
Boală de reflux gastroesofagian (BRGE) apare când cantitatea de conţinut gastric care reflueaza în esofag este peste limitele normale, determinând apariţia simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex. esofagită). Această este consecinţă depăşirii mecanismelor normale antireflux.
Netratată, boală de reflux gastroesofagian poate duce la inflamaţia esofagului, la îngustarea acestuia, la ulceraţii şi chiar sângerări esofagiene, până la cancer esofagian şi afectare pulmonară prin aspiraţia sucului gastric în plămâni în timpul somnului.
Dietă vegetariană poate înlocui cu succes tratamentul medicamentos utilizat la scară largă de către persoanele ce suferă de boala de reflux gastroesofagian, arată un studiu publicat recent în jurnalul JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery.
Alimente recomandate pentru reducerea fluxului gastroesofagian
1. Oţetul de mere
Împotriva unor opinii contrare larg răspândite, aciditatea otetului de cidru de mere ajută la prevenirea arsurilor de stomac, dar şi ajută la calmarea acestora pe moment. Acidul de reflux poate fi rezultatul unei secreţii insuficiente de acid gastric, care ajută digestia, aşa încât suplimentarea cu acidului cu oţet din cidrul de mere poate ajută descompunerea alimentelor, calmând durerile de stomac.
2. Fasolea verde
Nu toate legumele produc aciditate gastrică, dar dacă arsurile gastrice sunt o problema, atunci legumele verzi sunt cea mai bună alegere. Dintre acestea, fasolea verde este o sursă bună de magneziu, ce are şi un efect calmant la nivelul stomacului. De asemenea, sparangelul şi ţelină sprijină sănătatea sistemului digestiv.
3. Orezul brun
Acesta este întotdeauna o alegere bună, întrucât este o sursă sănătoasă de fibre, ce se digera uşor şi sprijină bună funcţionare a sistemului digestiv. Pentru persoanele cu stomac sensibil, acesta poate fi consumat simplu, fără a provoca arsuri.
4. Bananele
Bananele nu numai că sunt una dintre cele mai bune opţiuni alcaline, dar acestea acţionează şi că un pansament natural împotriva acidităţii gastrice, ajutând la protejarea mucoasei stomacului. Bananele sunt renumite şi pentru valorile lor nutritive, bogate în potasiu - un mineral esenţial pentru alcalinizarea organismului.
5. Feniculul
Cunoscut pentru efectele sale naturale antiinflamatorii şi calmate, o ceaşcă de ceai din fenicul este eficientă în calmarea disconfortului gastric. Compuşii ce intră în alcătuirea feniculului calmează durerile şi ajută digestia.
Pe de altă parte, este recomandat să eviţi următoarele produse alimentare dacă te confrunţi cu el sau ai simptome asemănătoare. Iată care sunt alimentele ce provoacă reflux gastroesofagian.
Reflux gastroesofagian - sfaturi
Pe lângă regimul alimentar, ţineţi cont şi de următoarele sfaturi în ceea ce priveşte:
Alimentaţia
- Evitaţi prânzurile abundente, îndeosebi înainte de culcare.
- Se recomandă mese mici (reduse cantitativ), chiar dacă va trebui să mâncaţi mai des.
Obiceiurile personale
- Evitaţi sau reduceţi fumatul şi consumul de alcool
- Slăbiţi, dacă aveţi un surplus de greutate
- Evitaţi hainele prea strâmte, curelele sau centurile prea strânse.
- Evitaţi să vă aplecaţi „din talie”, îndoiţi genunchii, menţinând „spatele drept”.
Somnul
- Lăsaţi un interval de minimum 2-3 ore între ultima masă şi ora de culcare
- Încercaţi să ridicaţi căpătâiul patului cu cca 10 – 15 cm
Sursă: medlife.com, gastroenterologadrianatudora.ro