Riscurile somnului limitat şi excesiv

22 mai 2018   Modă

Somnul este vital pentru om, însă sunt foarte multe persoane care nu reuşesc să doarme cele 7-8 ore recomandate pe noapte, iar alţii dorm prea mult. Numeroase studii au arătat că mai puţin de şapte ore şi mai mult de nouă ore de somn sunt asociate cu o inflamaţie crescută şi un risc mai mare de boli cardiovasculare, obezitate, cancer şi Alzheimer.  

Iată care sunt riscurile somnului limitat şi excesiv:

Creşterea inflamaţiei

Există o multitudine de cauze ale inflamaţiei în organism, şi anume bolile cronice care limitează răspunsul imun al organismului. Cu toate acestea, un alt vinovat major este somnul excesiv. A fost demonstrat faptul că odihna - mai mult de nouă ore - creşte markerii CRP (Proteina C reactivă) şi IL-6 (interleukina 6 - moleculă secretată de limfocite), ambii conducând la inflamaţie, potrivit unui studiu apărut în Jurnalul American de Epidemiologie. În plus, somnul excesiv provoacă producerea de cortizol suplimentar, hormonul de stres care afectează sănătatea generală.

Dificultate în a adormi

La fel ca oboseala extremă pe care o simţi după ce ai călătorit în ţări cu fus orar diferit, poţi experimenta o dificultate în a adormi când dormi cu mai mult de 30 de minute decât normalul. „Este poarte posibil să te confrunţi cu tulburări de somn, dar cel mai frecventă în această situaţie este dificultatea de a dormi în noaptea de duminică spre luni şi chiar de a te trezi a doua zi”, spune psihologul Michael Breus, autorul cărţii Good Night: The Sleep Doctor's 4-Week Program to Better Sleep and Better Health.

Stări de somnolenţă în timpul zilei

În momentul în care dormi prea mult sau prea puţin, s-ar putea să simţi o stare de somnolenţă, notează Fundaţia National Sleep. Un studiu recent a arătat că, în timp ce odihna de 6 sau mai puţine ore de somn pe noapte, au fost asociate cu stare de somnolenţă severă în timpul zilei, prin aceeaşi fază trec şi cei care dorm mai mult de 10 ore. Ei ajung să simtă nevoia de mai multă odihnă, evaluând calitatea somnului ca fiind insuficientă.

Dureri de cap intense

Multe persoane nu ştiu că somnul excesiv poate declanşa migrene şi dureri de cap. Tulburările de somn, inclusiv insomnia, sunt comune printre cei care suferă de dureri de cap şi somnul este un factor de risc puternic şi modificabil pentru durerea resimţită. Mai mult, persoanele care se confruntă cu apnee de somn se plâng des de durere de cap sau migrenă.

Mai multe