Sarcina după 35 de ani

16 septembrie 2016   Modă

În ziua de azi, cuplurile se gândesc mai mult la carieră, cum să crească din punct profesional, lăsând familia şi conceperea unui copil pentru anii următori. Numai că vârsta nu iartă pe nimeni!

Pentru femei,vârsta la care nivelul de fertilitate atinge cea mai înaltă treaptă este între 22-25 de ani. După aceasta,fertilitatea scade treptat. O femeie se naşte cu un număr de ovule care,o dată cu trecerea anilor,începe să scadă. Bărbaţii,de exemplu,continuă să producă spermatozoizi pe toată durata vieţii. O femeie care a împlinit 30 de ani are,cu aproximaţie,între 12-15% din rezerva ovariană cu care s-a născut,iar la 40 de ani,rezerva ovariană se situează între 3-5%.

Dacă te-ai hotărât să faci un copil după împlinirea vârstei de 35 de ani,este bine să ştii că există nişte riscuri pe care este bine să le discuţi cu medicul ginecolog. Iată despre ce este vorba:

Afecţiuni congenitale– cu cât vârsta mamei este mai înaintată,cu atât riscul de a face un copil cu probleme de sănătate este mai mare şi aceasta se întâmplă din cauza unei diviziuni anormale a ovulului,numită non-disjuncţie. Statisticile arată că 1 din 100 de copii se nasc cu sindrom Down în rândul mamelor care au împlinit 40 de ani.

Avort spontan- femeile mai în vârstă prezintă un risc mai mare de avort spontan din cauza creşterii riscului anomaliilor cromozomiale şi a modificărilor ţesuturilor în raport cu vârsta (este vorba despre elasticitatea pielii,vascularizaţie).

Sarcină gemelară– folosirea tehnicilor de reproducere asistată are un rol important şi aceasta pentru că foloseşte hiperstimularea ovariană care duce la o probabilitate mai mare de a obţine sarcini gemelare.

Diabet gestaţional– este forma de diabet care apare doar în timpul celor nouă luni de sarcină şi este frecvent întâlnit la femeile cu vârsta peste 35 de ani. Netratat,acest tip de diabet poate duce la apariţia unor malformaţii congenitale şi complicaţii la naştere.

Hipertensiune arterială– este o altă problemă cu care se confruntă majoritatea viitoarelor mămici cu vârsta peste 35 de ani. Este obligatorie monitorizarea atentă a tensiunii mai ales dacă există un istoric familial cu bolnavi de hipertensiune arterială,dacă este o sarcină multiplă şi există risc de supraponderabilitate.

Operaţie cezariană– este mai frecventă în rândul femeilor care au peste 35 de ani şi sunt la prima sarcină.

Recomandări pentru viitoare mămici

Pe lângă acidul folic sub formă de tablete,viitoarele mame trebuie să includă în dietă alimente  bogate în acid folic cum sunt legumele verzi (spanac,varză,sparanghel,broccoli,avocado,bame),fasolea uscată,mazărea şi lintea,ficatul (bine gătit),citrice (portocale,grapefruit),căpşuni,zmeură,papaya,seminţe şi nuci.

Este bine ca pe toată perioada sarcinii viitoarele mame să uite de cafea,ciocolată şi de băuturile carbogazoase cofeinizate.

Exerciţiile fizice practicate regulat,două ore şi jumătate pe săptămână,cresc imunitatea şi contribuie la o stare de sănătate bună.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

După ce viitoarele mame împlinesc 35 de ani,medicul ginecolog recomandă efectuarea unei analize numita amniocenteză. Aceasta se efectuează între săptămânile 15 şi 24 ale sarcinii. Amniocenteza este testul care poate depista anomalii cromozomiale (sindromul Down,trisomia 18,trisomia 13),boli genetice (fibroza chistică,maladia celulelor seceră şi boala Tay-Sachs),dar şi anomalii de tub neural cum sunt spina bifidă (defect congenital al coloanei vertebrale) sau anencefalia (malformaţie congenitală incompatibilă cu viaţa,caracterizată prin lipsa cerebelului şi a encefalului). 

Mai multe